Hoekse Lijn officieel geopend
Gepubliceerd op: 27-09-2019
Geprint op: 19-11-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/hoekse-lijn/
Spring naar het artikel

De Hoekse Lijn rijdt sinds een maand. Inmiddels is busvervoer niet meer nodig en rijden vanaf 4 november de spitsritten naar Vlaardingen West. Vrijdag 1 november is de officiële opening.

Na de opstartperiode rijdt de metro nu volgens de normale dienstregeling. Dit betekent dat ook de spitsritten over metrolijn A vanuit Rotterdam Binnenhof (Prins Alexander) rijden naar Vlaardingen West. Het vervangend busvervoer tussen Schiedam en Hoek van Holland Haven is beëindigd. Er is nog steeds vervangend vervoer tussen station Hoek van Holland Haven en het toekomstige station Hoek van Holland strand.

De start van de normale dienstregeling van Hoekse Lijn, betekent ook dat de dienstregeling van andere tramlijnen en bussenlijnen wijzigt. Meer informatie daarover vind je op de website van de RET.

Van trein naar lightrail

Vroeger was de Hoekse Lijn een treinverbinding. In april 2017 reden de laatste treinen over het spoor. Daarna begon de ombouw van het bestaande traject tot metro, in de vorm van een lightrail. Zo’n lightrail heeft voordelen boven een spoorlijn, omdat de voertuigen lichter zijn en dus sneller kunnen optrekken en afremmen.

Meer reizigers

Daardoor kunnen de metro's bij meer stations stoppen dan de treinen en kunnen ze met een hogere frequentie rijden. En dat is nodig omdat het aantal reizigers in de regio Rotterdam alleen maar toeneemt. Naar verwachting maken straks enkele tienduizenden reizigers dagelijks gebruik van de Hoekse Lijn.

Vertraging

Eigenlijk zou de metro in september 2017 al gaan rijden. Maar door allerlei tegenslagen lukte dat niet. Los van problemen met de software voor de beveiliging waren er ook storingen met bruggen op het tracé. De Hoekse Lijn is nog niet helemaal af. De voorbereidende werkzaamheden voor de verlenging van het spoor tot aan het strand zijn inmiddels begonnen. De verwachting is dat de Hoekse Lijn vanaf het strandseizoen in 2022 helemaal doorrijdt tot aan Hoek van Holland strand.

Meer informatie

Meer informatie over het project de Hoekse Lijn vindt u op de website.

\