Historische tekst Joodse winkel gevonden
Gepubliceerd op: 07-02-2020
Geprint op: 20-02-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/historischetekst/
Spring naar het artikel

Bouwvakkers deden vorige maand een bijzondere vondst bij een pand in Rotterdam-Noord: een opschrift dat oorspronkelijk bij een Joodse winkel van vlak voor de Tweede Wereldoorlog hoorde. De gemeente zorgt ervoor dat het blijft.

Tijdens de verbouwing van een winkel in het pand aan de Noordmolenstraat werd het opschrift gevonden. Het stadsarchief deed een onderzoek. De vondst bracht een tragische geschiedenis naar boven. In 1938 vormde het pand stoffenwinkel ‘Het Wonder’. De eigenaar was Israël Levi de Winter. Met zijn vrouw en dochtertje woonde hij boven de winkel. Hun verhaal eindigt tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer het gezin omkomt in Auschwitz. Het echtpaar was 33 jaar oud, het dochtertje nog maar 5.

Monument

Historisch genootschap Roterodamum, stichting Loods 24 en Joods kindermonument willen de panden en het opschrift op de gevel laten aanwijzen als gemeentelijk monument. De gemeente gaat hierover met de eigenaar van de panden in overleg.

Restaureren

Op 10 februari haalt de gemeente de planken met de letters weg. Afdeling Bouw- en Woningtoezicht gaat ze restaureren. In de tussentijd wordt de gevel wind- en waterbestendig gemaakt. Hierna hangt de gemeente de planken weer terug. Het is nog niet bekend wanneer ze klaar zijn.

\