Hier begint de zee
Gepubliceerd op: 01-09-2021
Geprint op: 25-10-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/hier-begint-de-zee/
Ga naar de hoofdinhoud

De eerste 'HIER BEGINT DE ZEE'-stoeptegel ligt sinds vandaag aan de kade bij het Maritiem Museum Rotterdam. De komende tijd worden er op meer plaatsen in de stad zulke tegels gelegd.

De tegels zijn bedoeld om mensen ervan bewust te maken dat ze hun afval in de bak moeten gooien zodat we samen voor schone wateren zorgen.

De gemeente geeft daarnaast 25 extra gouden tegels weg aan initiatieven die ook een actieve bijdrage leveren aan schone wateren. Zij kunnen zich vanaf 1 september hiervoor opgeven via het Instagram- of Facebookaccount van Rotterdam Circulair. De tegels zijn gemaakt van plastic afval. Voor een groot deel zelfs van afval dat in Rotterdams water wordt gevangen.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) legde samen met Bert Boer (directeur Maritiem Museum Rotterdam) de eerste 'HIER BEGINT DE ZEE'-stoeptegel aan de kade bij het museum.

'Samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties doet de gemeente er alles aan om te voorkomen dat er plastic afval in het water komt.'

Arno Bonte - wethouder

Strategie Marien Zwerfvuil

De campagne met gouden tegels is onderdeel van het plan Marien Zwerfvuil, dat onlangs door de gemeente Rotterdam is vastgesteld. Dit plan is een brede aanpak om de Rotterdamse wateren schoon te krijgen en schoon te houden.

Arno Bonte: 'Samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties doet de gemeente er alles aan om te voorkomen dat er plastic afval in het water komt', licht wethouder Arno Bonte toe. 'Plastic dat toch in het water terechtkomt, halen we er zo snel mogelijk uit. Zo voorkomen we dat het naar zee toe spoelt en in de magen van vissen of vogels terechtkomt. De gouden tegels helpen in het bewust maken van het schoon houden van het water.'

Plastic uit Rotterdamse wateren

De tegels zijn gemaakt van plastic afval dat grotendeels afkomstig is uit de Rotterdamse wateren en worden geproduceerd door Better Future Factory, pioniers in het recyclen van plastic tot grondstof voor 3D-printers.

Meer informatie

Wat de plastic soep met ons milieu doet leest u op de pagina van Rotterdam Circulair Hier begint de zee.

Op de pagina Afvalvrije wateren leest u wat de gemeente Rotterdam samen met allerlei andere partijen doet om zwerfafval in het water tegen te gaan.