Heropening Donner met bijzondere bundels
Gepubliceerd op: 24-10-2019
Geprint op: 07-12-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/heropening-donner/
Spring naar het artikel

Boekhandel Donner heeft het laatste weekend van oktober de nieuwe winkel aan de Coolsingel geopend, met de publicatie van het boek 'Denkend aan Donner - Een ode aan het lezen'.

De Donnerbundel wordt als geschenk aangeboden aan klanten, vakgenoten en relaties. Als dank voor hun support in de afgelopen jaren. Er werkten 46 auteurs aan het boek mee, die speciaal voor de feestelijke opening een bijdrage leverden over ‘het boek, de boekhandel en het lezen’. Deze bundel heeft 256 pagina’s, wordt niet herdrukt en is vanaf zaterdag 26 oktober uitsluitend via Donner verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

Speciale ‘Donner-uitgave’ Het Rotterdams Erfgoed

Ter gelegenheid van de heropening van de boekhandel maakt Bureau Monumenten en Cultuurhistorie van gemeente Rotterdam een speciale uitgave over haar gebouw aan de Coolsingel. Burgemeester Aboutaleb overhandigt het eerste exemplaar op 26 oktober aan Leo van de Wetering, directielid Donner.

Tegelijkertijd verschijnen alle tot nu uitgegeven 15 boekjes over bijzondere gebouwen en plekken in herdruk. De uitgaves zijn gebundeld in een mooie verzameldoos (zie foto hierboven). Deze is vanaf 26 oktober te koop bij verschillende boekhandels in Rotterdam: Donner, Snoek, Amesz, Van Gennep, Van Rietschoten en Maximus. De prijs is 9,95 euro.

Grootste boekhandel van het land

Met de nieuw ingerichte ruimte is Donner weer de grootste boekhandel van ons land, met ruim 3750 vierkante meter. Door de vestiging van Donner in het oude bankgebouw aan de Coolsingel wordt het monumentale ‘raam van Copier’ voor het publiek toegankelijk. Voor de gelegenheid wordt bij ‘het raam’ een kleine tentoonstelling met werk van A.D. Copier ingericht. Ze is tot 6 januari 2020 te bezoeken.   

Ingrijpende verbouwing

De verbouwing van Donner begon na de doorstart van de boekhandel in 2014, en startte twee jaar geleden echt. De winkel maakte ‘een reis door het rijksmonument’, het pand dat in Rotterdam bekend staat als het ABN AMRO gebouw. Nu is het onderdeel van een groter complex, 'Forum'. Het rijksmonument is in oude glorie hersteld. Voor de ruimte die Donner huurt werd een entresol toegevoegd en een atrium, met een theater voor boekpresentaties, lezingen, interviews en muziekuitvoeringen.

Doorstart

Vijf jaar geleden wist Donner een doorstart te maken als zelfstandige boekhandel. Dit was na het faillissement van de boekhandelsgroep Polare, waar de ruim 100 jaar oude Rotterdamse boekwinkel in werd meegetrokken. 1750 crowdfunders en zeven particuliere investeerders maakten de nieuwe start van het bedrijf mogelijk, binnen zes weken. De vijf boekverkopers die het initiatief namen om Donner voor de stad te behouden werden als directie aangesteld. Zij leiden het bedrijf nog steeds.

\