Een groene golf gaat door het Oude Westen
Gepubliceerd op: 10-09-2020
Geprint op: 23-09-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/groener-oude-westen/
Ga naar de hoofdinhoud

Al jaren wordt gewerkt aan een groener Oude Westen. De afgelopen tijd is dit in een stroomversnelling geraakt. Met zichtbaar resultaat.

Een van de drijvende krachten achter de vergroening van de wijk is Aktiegroep Oude Westen. Petra van den Berg van deze bewonersorganisatie: ‘Wij ondersteunen al langer bewoners die hun buurt groener willen maken. Bijvoorbeeld door te vertellen waar je subsidie kunt aanvragen. Maar de vergroening kwam pas echt in een stroomversnelling toen landschapsontwerper en stedenbouwkundige Wolbert van Dijk in de wijk kwam wonen.’

Brede voortuinen

Van Dijk trof een straat aan die nogal stenig was en waar hij vervolgens brede voortuinen aanlegde. Dat deed hij samen met de andere bewoners. Daarna ging hij naar de Aktiegroep met de vraag: ‘Welke straten kunnen we nog meer aanpakken?’ Van Dijk en de Aktiegroep ondersteunen nu samen de bewoners.

Flink bezig geweest

Van den Berg: ‘We zijn flink bezig geweest in de wijk. Zo zijn de Schietbaanstraat, de Gouvernestraat, de Doorbraak en vorig jaar de Akeleistraat vergroend. In juli hebben we samen in de Museumstraat een klein parkje aangelegd. We merken dat de gemeente flink investeert in openbaar groen, zeker als een goed initiatief van de buurtbewoners komt. In de Museumstraat, maar bijvoorbeeld ook in de Bajonetstraat en het Adrianaplein.’

De tekst gaat verder onder de foto.

Meer groen in het verschiet

De komende periode staan nog meer acties op stapel. De twee woonblokken Gaffel Zuid en Noord krijgen een groen dak van maar liefst 3.000 vierkante meter. Dit is bijzonder voor een gemixte Vereniging van Eigenaren (VVE), die bestaat uit kopers en huurders. Dan is het meestal moeilijk om de financiering rond te krijgen. Van Dijk: ‘De maandelijkse woonkosten zouden namelijk iets stijgen. Toch kregen wij de goedkeuring van de VVE. Geholpen door Woonstad, onderzoeksbureau Rebel, het Waterschap en de gemeente die de meerwaarde berekenden.’ De VVE heeft een lening afgesloten om het pand duurzaam te maken. Naast het groene dak, komt er ook isolatie op het dak en ledverlichting in de gebouwen.

Elkaar helpen

'Vele partijen hebben elkaar gevonden in het groener maken van de wijk’, aldus Van den Berg. ’We boffen ook met onze actieve bewoners, die heb je echt nodig.’ Bijvoorbeeld voor het beheer van al dat groen. Steeds wordt gekeken hoe de bewoners dit kunnen doen, met ondersteuning van de Aktiegroep en Van Dijk. Zo is laatst de Buurttuinentour gehouden om kennis en kunde met elkaar te delen. ‘Je ziet dan dat bewoners elkaar leren kennen en elkaar gaan helpen’, aldus Van den Berg.

Steun gemeente

De vergroening van de Museumstraat is financieel mogelijk gemaakt door Rotterdam gaat voor groen. Rotterdams Weerwoord helpt de Aktiegroep en Van Dijk bij het ondersteunen van de groene bewonersacties. Vanuit deze programma’s stimuleert de gemeente de aanleg van 20 hectare extra groen en het klimaatbestendig maken van de stad.

\