Genieten van een groenblauw schoolplein
Gepubliceerd op: 10-11-2020
Geprint op: 27-11-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/groenblauw-schoolplein-1/
Ga naar de hoofdinhoud

Basisschool De Margriet in Blijdorp heeft een groenblauw schoolplein. Leerlingen én kinderen uit de buurt zijn blij met het plein. Basisscholen die ook een groenblauw plein willen, kunnen tot 15 november subsidie aanvragen.

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit kan goed zijn voor de concentratie en rust. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor een betere opvang en afvoer van regenwater. Dat betekent minder waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval.

Spelen in groen en water

'Groen zit in onze DNA,' zegt leerkracht Ruth Waakop Reijers van De Margriet. ‘We hebben al best wat groen op ons kleuterplein en wilden dit ook voor onze middenbouw. Spelen in de natuur biedt veel: het is goed voor de motoriek en is rustgevend. Bij natuureducatie is het ideaal: je vindt wormpjes en andere beestjes gewoon op je eigen schoolplein.’

Op het plein is van alles te doen

Lopen over de schelpenpaadjes of de heuvel die gemaakt is van gebruikte tegels. Water oppompen, dammetjes bouwen of balanceren op de stapstenen. Het regenwater wordt beter afgevoerd, nu de regenpijpen niet meer de grond ingaan. In kleine stroompjes loopt het naar de grotere stroom toe. Deze maand gaan bollen en planten de grond in. ‘We krijgen veel bloeiende planten, goed voor de biodiversiteit’, vertelt de enthousiaste leerkracht. De kinderen in de buurt mogen spelen en picknicken op het plein. Er zijn vergevorderde plannen om hen te betrekken bij het onderhoud.

Vernieuwd schoolplein

Op gepaste afstand van elkaar openden kinderen van de school en wethouder Bert Wijbenga het vernieuwde schoolplein. Wethouder Wijbenga: ‘De Margriet mag trots zijn op haar groene, waterweerbare schoolplein. Ik ben blij dat onze subsidie dit mogelijk heeft gemaakt én voor nog vijf Rotterdamse scholen die binnenkort hun vernieuwde plein opleveren. Zo komen in buurten met weinig groen steeds meer mooie, groene plekken, waar ook nog eens het water na een heftige regenbui beter wordt afgevoerd.’

'Zo komen in buurten met weinig groen steeds meer mooie, groene plekken, waar ook nog eens het water na een heftige regenbui beter wordt afgevoerd.’

Bert Wijbenga - wethouder

Subsidie aanvragen kan nog tot 15 november

Vorig jaar stelde de gemeente voor het eerst subsidie beschikbaar voor groene, klimaatvriendelijke schoolpleinen in heel Rotterdam. De Margriet realiseerde het eerste schoolplein uit die subsidiepot. Ook dit jaar is 400.000 euro subsidie beschikbaar, maximaal 80.000 euro per school.

Basisscholen die ook een groenblauw schoolplein willen, moeten er snel bij zijn. Zij kunnen nog tot en met 14 november een aanvraag indienen. Voorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat het schoolplein na schooltijd open is voor de kinderen uit de buurt. Zo hebben zij er ook voordeel van. De subsidie is onder meer bedoeld voor ontwerp, aanleg en beheer van het schoolplein. Ook voor de organisatie van activiteiten voor buurtkinderen is subsidiegeld.

Rotterdam gaat voor groen

De subsidie maakt onderdeel uit van 'Rotterdam gaat voor groen' en 'Rotterdams Weerwoord'. Met het programma Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren, in samenwerking met bedrijven, bewoners en bijvoorbeeld woningcorporaties, zorgen voor 20 hectare extra groen in de stad. Het Rotterdams Weerwoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.