Rotterdam wil Grand Départ Tour de France
Gepubliceerd op: 06-05-2021
Geprint op: 06-05-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/grand-depart/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam en Den Haag willen samen de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 organiseren. Het doel is om de proloog in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.

Donderdagmiddag 6 mei overhandigden burgemeester Aboutaleb en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag het bidbook aan Tourdirecteur Christian Prudhomme van de Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisatie van de Tour de France.

Burgemeester Aboutaleb: 'De Tour de France is een wielerwedstrijd van absolute wereldklasse en Rotterdam heeft een indrukwekkend trackrecord als het gaat om de organisatie van internationale, beeldbepalende sportevenementen. De ploegen kunnen rekenen op een professioneel, warm welkom en het enthousiasme van de Rotterdammers.'

Bidbook

In het bidbook worden drie wedstrijddagen voorgesteld: een openingstijdrit door het hart van Rotterdam, een rit door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag met een finish in Den Haag, en een etappe van Rotterdam naar Valkenburg. Dit zou een unicum zijn voor ons land: de Tour was nog nooit drie volle dagen in Nederland. De Grand Départ wordt uiteindelijk toegewezen door de A.S.O.

De Grand Départ van de Tour vindt dit jaar plaats in Brest (Frankrijk), volgend jaar in Kopenhagen (Denemarken) en in 2023 in Bilbao (Spanje).

Tweede Grand Départ

Voor Rotterdam moet het de tweede Grand Départ worden, na de geslaagde Tourstart van 2010. De beelden van Rotterdam gingen toen de hele wereld over en bereikten 17 miljoen tv-kijkers. De economische impact van het evenement was 30 miljoen euro. Rotterdam ontving tijdens het Tourweekend ongeveer 1 miljoen bezoekers en de Rotterdammers waardeerden de start in hun eigen stad met het cijfer 8.

Ook Den Haag heeft ervaring met de Grand Départ: in 1973 startte de Ronde van Frankrijk op de boulevard van Scheveningen en won Joop Zoetemelk de proloog. Een dag later was de start op Scheveningen en de finish in Rotterdam. Wethouder Sven de Langen: 'de kansen dat de Grand Départ naar de metropoolregio komt zijn heel reëel. 'We kunnen zo’n grootschalig evenement aan, die zekerheid heeft de A.S.O. In 2010 hebben we een heel goede indruk gemaakt.'

Tour voor álle inwoners

Een nieuwe Grand Départ moet ondernemers in Rotterdam en Den Haag extra perspectief bieden en zorgen voor een impuls aan de economie in het toerisme in de steden. Horeca en hotels krijgen met het binnenhalen van zo'n groot internationaal topsportevenement een boost. Daarnaast inspireert een groot topsportevenement Rotterdammers om zelf in beweging te komen.

'Je kunt veel van topsport leren', legt De Langen uit. 'Het is een mooie afspiegeling van het leven: met pieken en dalen, al zijn die voor iedereen anders. Net als de ambities.' Rotterdam wil ook kinderen en scholen gaan betrekken bij de Grand Départ. 'Topsport stimuleert kinderen om zelf te gaan sporten, hun helden na te doen en hun dromen na te leven. Daarom is er in het programma rond de Grand Départ ook veel aandacht voor het betrekken van scholen.'

Tour Feminin

Verder wil Rotterdam ook als eerste Nederlandse stad de Tour Feminin binnenhalen. Met de organisatie, die ook achter de Tour de France zit, wil de gemeente in gesprek over de finish in 2023 van deze ronde voor topwielrensters in Rotterdam.