Redding voor bijzonder glaskunstwerk Rotterdam
Gepubliceerd op: 10-03-2021
Geprint op: 22-04-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/glaskunstwerk/
Ga naar de hoofdinhoud

De Vredevorstkerk aan de Wilgenplaslaan in Schiebroek stond jaren leeg en wordt gesloopt. Zo komt er plek voor nieuwbouw. Gelukkig is dit vrolijk gekleurde glas-in-betonraam gered.

Het glas-in-beton kunstwerk van de Rotterdamse kunstenaar Johan Verheij is zo'n 11 meter breed en 3 meter hoog. Glas-in-betonramen zijn typerend voor de naoorlogse periode en inmiddels behoorlijk zeldzaam. De doortocht van het Israëlische volk door de Rode Zee is uitgebeeld. Het kleurige raam uit 1964 is gered en opgeslagen en dat dankzij de inzet van diverse partijen. Er is nog geen nieuwe bestemming gevonden.

Prachtige kleuren

Het raam valt op door de kleuren en vormen. Het kunstwerk goed passen in een kerk, de hal van een verzorgingshuis, een appartementengebouw of in een school.

De redding van het kunstwerk is mogelijk gemaakt door Accresco Vastgoed, de gemeente Rotterdam, de Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud Hillegersberg-Schiebroek-Terbregge en de Werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereninging Heemschut.

Zoektocht

In het begin leek - na een oproep in lokale media in 2020 - een plek bij een andere kerk gevonden te zijn. Dit plan ging helaas niet door en de zoektocht is opnieuw begonnen. Voor maximaal 2 jaar is tijdelijke opslag van het wederopbouwkunstwerk geregeld. Maar er wordt nu nog steeds gezocht naar een geschikte plek om het kunstwerk een permanente plek te geven. Het liefst op een locatie in Rotterdam, omdat het kunstwerk uit de, voor Rotterdam zo belangrijke, wederopbouwperiode stamt en er al veel kunst uit die periode is verdwenen.

Meer informatie

Heeft u een goed idee voor een nieuwe bestemming van het glas-in-betonraam? Dan kunt u zich melden bij de Werkgroep Monumentale Kunst via een email aan vervat2000@yahoo.com.