Geveltuintjes zijn goed voor de stad
Gepubliceerd op: 08-09-2022
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/geveltuintjes-1/
Ga naar de hoofdinhoud

Het centrum van Rotterdam is een stukje groener geworden. Aan de Jan Evertsenplaats - achter de Karel Doormanstraat - legden bewoners onlangs 12 geveltuinen aan.

Het gaat om 16 vierkante meter aan extra groen. Bewoner Jan van de Kamp was betrokken bij het initiatief. En hij is erg blij met het resultaat. 'Ik vind het vooral leuk dat we een hele rij aan geveltuintjes hebben gemaakt. Het is veel gezelliger dan die anonieme bergingsdeuren.'

Bijkomend voordeel: het geveltuinenplan zorgde ook voor een stukje extra saamhorigheid in de buurt. Jan: 'We hebben het vooraf in de VVE-vergadering besproken en dit is dan zo’n voorstel waar meteen iedereen achter staat. Ook de winkeleigenaren vonden het een leuk initiatief! Dat geeft direct een leuke sfeer. Daar ben ik echt heel blij mee.'

Zelfbeheer

Het is de bedoeling dat de buurt de nieuwe geveltuinen samen gaat onderhouden. Een actieve buurman van Jan zorgde voor de aanleg van een kraan op de begane grond, zodat de groenonderhouders niet met water hoeven te slepen. Wel zo handig. 'Geweldig dat m’n buurman dat meteen ging regelen', zegt Jan vrolijk.

Verder kregen de initiatiefnemers aan de Jan Evertsenplaats subsidie van de gemeente voor de aanleg van het groen. Want, geveltuinen zijn er goed voor de stad. Ze geven straten een gezelliger aanzien. Ze zorgen voor verkoeling in de zomer. En ze beschermen een straat tegen wateroverlast. En meer groen is natuurlijk ook nog eens goed voor de insecten en vogels in Rotterdam.

Meer informatie

Voor de aanleg van een geveltuin kunt u vaak subsidie krijgen. Dit heet dan een bewonersinitiatief. Wilt u meer weten? Kijk dan op de pagina geveltuinen. Hier vindt u allerlei tips over het aanleggen van een geveltuin.

Op mijn.rotterdam.nl leest u alles over het indienen van een bewonersinitiatief.