Grote investering in sportaccommodaties
Gepubliceerd op: 19-06-2020
Geprint op: 07-07-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/geld-voor-sportcomplexen/
Spring naar het artikel

Onder de noemer Rotterdam. Sterker Door. investeert Rotterdam de komende 10 jaar fors in het vernieuwen van sportaccommodaties. Voor de korte termijn wordt bijna 50 miljoen geïnvesteerd om snel aan de slag te kunnen met zes grote projecten.

De voorgestelde investeringen in het vervangings- en renovatieprogramma zijn nodig om ervoor te zorgen dat achterstallig onderhoud van zwembaden, sporthallen, kantines en kleedkamers tot het verleden behoren.

Zes grote projecten

De gemeente gaat meteen aan de slag met een eerste zestal grote projecten. Het gaat om de vervanging van zwembad Overschie, Huis op Zuid (een multifunctioneel gebouwencomplex met daarin een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal), de nieuwe sporthal Stadionpark, Sporthal Schuttersveld, Topsporthal CTO en de vernieuwing van veldsportcomplex Nieuw Terbregge.

Onder de noemer Rotterdam. Sterker Door. zet de gemeente in op herstel van het maatschappelijk leven en de economie als gevolg van de coronacrisis. Deze investeringen zijn niet alleen goed voor sportend Rotterdam, maar ook een belangrijke impuls voor de bouwsector.

Wethouder Sven de Langen legt in onderstaande video uit waarom deze investering nodig is. De tekst gaat verder onder de video.

Miljoeneninvestering

Niemand wil sporten in een muf gebouw, zwemmen in een zwembad met gebarsten tegeltjes, of douchen met ijskoud water na het sporten. Dergelijke toestanden worden voorkomen dankzij het Vervangings- en Renovatieprogramma sportaccommodaties. De benodigde investering voor de periode 2020-2030 bedraagt € 156 miljoen.

Vooraf kijken naar investeringen

Rotterdam kiest hiermee voor een nieuwe werkwijze. In plaats van achteraf kijken waar vernieuwen noodzakelijk is, wordt vooraf bekeken en berekend welke investeringen noodzakelijk zijn. Bovendien worden nu ook buitensportcomplexen van verenigingen meegenomen, omdat vrijwel geen enkele vereniging de financiële armslag heeft om zelf miljoeneninvesteringen te doen. Na een grootschalige schouw van 61 sportcomplexen (ouder dan 20 jaar) zijn er zo’n 23 accommodaties opgenomen in het onderhoudsprogramma voor de periode tot 2030.

'Door het onderhoud goed te plannen behouden we deze essentiële plekken voor ontmoeting, beweging en sportief plezier.’

Sven de Langen - wethouder volksgezondheid, zorg, ouderen en sport

Onderhoud goed plannen

Sven de Langen, wethouder volksgezondheid, zorg, ouderen en sport: ‘Vroeger konden veel verenigingen zelf de eigen locaties bouwen en onderhouden. Nu verenigingen dit niet meer kunnen opbrengen raken complexen in verval. Dit laten we als gemeente niet gebeuren. Het verenigingsleven is daar veel te waardevol voor. Door het onderhoud goed te plannen, voorkomt dit programma ook onverwachte financiële tegenvallers en behouden we deze essentiële plekken voor ontmoeting, beweging en sportief plezier.’

Meer informatie

In Rotterdam zijn veel mogelijkheden om te sporten. Voor jongeren én voor volwassenen. Ontdek alles over sporten, events, verenigingen, bewegen, zwembaden en sportclubs in Rotterdam op de pagina Sporten in Rotterdam.

Het Sportbedrijf Rotterdam exploiteert, onderhoudt en ondersteunt sportlocaties door heel de stad. Van gymzalen en sporthallen tot atletiekbanen, hockeyvelden en zwembaden. Sportbedrijf Rotterdam helpt sporters ook bij het vinden van de perfecte plek om sport te beoefenen.

\