Gedichtenbundel Aboutaleb ter ere van Poetry International
Gepubliceerd op: 06-06-2019
Geprint op: 18-06-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/gedichtenbundel-aboutaleb/
Spring naar het artikel
Foto: David Rozing

Het poëziefestival Poetry International viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan heeft Poetry burgemeester Aboutaleb gevraagd een bloemlezing van 50 gedichten uit de wereldpoëzie samen te stellen.

De presentatie van de bloemlezing: 'Lees!' was op vrijdag 7 juni bij boekhandel Donner.

Signeersessie en interview

Het eerste exemplaar van de gedichtenbundel werd op 7 juni aan Prinses Laurentien overhandigd. Daarna ging burgemeester Aboutaleb in gesprek met schrijver Ernest van der Kwast over de bloemlezing en zijn betrokkenheid bij poëzie. Ook was er gelegenheid om de bundel te laten signeren, waar veel gebruik van werd gemaakt.

De bundel met 50 gedichten

Wie zich afvraagt wat burgemeester Aboutaleb ten diepste beweegt en hoe hij zich als wereldburger heeft gevormd, komt misschien wel uit bij één van zijn favoriete dichters, Adonis, die als vrijdenker zowel een kritische blik op het Oosten als op het Westen werpt. 'Adonis vindt dat de Oosterse wereld te weinig ruimte biedt voor het nieuwe en creatieve, en dat de Westerse wereld zijn wijsgerige en dichterlijke tradities verloochent,' schrijft Aboutaleb in zijn voorwoord.

Poëtisch Rotterdam

Volgens onze burgemeester is Rotterdam zelf ook poëtischer dan je op het eerste gezicht zou denken. Hij wijst in zijn voorwoord op de gedichten van Jules Deelder, gedichten op gevels en metrostations, de Rotterdamse Stadsdichter, en de verhalenwedstrijd #RotterdamSchrijft. En uiteraard heeft de burgemeester in zijn voorwoord aandacht voor Poetry International, het bekende festival dat zijn oorsprong in Rotterdam heeft.

Jubileumeditie Poetry

Het Poetry International Festival Rotterdam is het oudste festival van de stad, en een van de oudste van het land. Nobelprijs-winnende dichters stonden als jong talent op Poetry-podia, en het festival was een inspiratiebron voor poëziefestivals wereldwijd. Poetry viert het jubileum met een extra feestelijke festivaleditie van 13 tot en met 16 juni in de Doelen, waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond.

Meer informatie

De dichtbundel 'Lees!' is een uitgave Uitgeverij Douane. Het gebonden boek kost 15 euro en is al te bestellen via de website van Donner.

Bekijk alle info over de Jubileumeditie van Poetry International.