Ontwikkeling Schiekadeblok stap dichterbij
Gepubliceerd op: 21-10-2022
Geprint op: 08-12-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/gebied-schiekadeblok/
Ga naar de hoofdinhoud

650 woningen, twee torens van maximaal 70 en 200 meter hoog en ruimte voor kantoren, horeca en nachtcultuur. De ontwikkeling van het Schiekadeblok is weer een stap dichterbij. De gemeenteraad is akkoord met het bestemmingsplan.

Het Schiekadeblok is het gebied tussen de Schiekade, Delftsestraat, Delftseplein en het spoor. Hier is nu een mix van horeca, cultuur en design te vinden. De gemeente wil dit behouden en daarnaast het gebied verder ontwikkelen met de komst van twee woontorens, een plint met horeca, kantoren en een groene ontmoetingsplaats.

Bestemmingsplan

In het goedgekeurde bestemmingsplan staat dat de gemeente wil inspelen op de groei van Rotterdam. Zo is er vraag naar woon- en werkruimte in het centrum en bij het Centraal Station. Aan het Delftseplein mag een toren komen van maximaal 70 meter hoog. De tweede toren staat achter, of grenst aan, het Schieblock-gebouw en wordt maximaal 200 meter hoog. Ook komen er ongeveer 650 woningen. Langs het spoor is er ruimte voor de nieuwbouw van 39.000 m2 aan kantoren.

Horeca en groen

In het onderste deel van de gebouwen komen horeca en andere voorzieningen. De kantoren en werkruimtes aan de Delftsestraat en in het Schieblock-gebouw blijven plek bieden aan vernieuwende en creatieve bedrijven. De huidige panden aan de Delftsestraat en het Schieblock zijn van hoge cultuurhistorische waarde voor Rotterdam. Deze worden zoveel mogelijk behouden en in ere hersteld.

De nieuwbouw- en wederopbouwpanden vormen samen een blok rondom het autovrije Delftsehof. Dit wordt een groene, gezellige plek om op een terras te zitten, uit eten te gaan of bijvoorbeeld een poppodium te bezoeken. Onder het hof en onder de kantoren langs het spoor is ruimte voor een parkeergarage.

Nachthoreca

Rotterdam is een levendige en bruisende stad. Horeca en nachtcultuur zijn daarbij belangrijk. In het Schiekadeblok blijft ruimte voor een poppodium. Ook biedt het bestemmingsplan ruimte voor een nachthorecavestiging in de kelder van het Schieblock-gebouw.