'G-tennis dankzij initiatief Marie-José'
Gepubliceerd op: 31-03-2022
Geprint op: 15-05-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/g-tennis/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam kent talloze subsidiepotjes. In de serie subsidieverhalen belichten we steeds een andere. Deze keer: de subsidie aangepast sporten van de gemeente Rotterdam, waarvan Marie-José van den Oever gebruik maakt.

Wie de naam Marie-José noemt denkt al snel aan tennis voor mensen met een lichamelijke en fysieke beperking. Het was een droom voor de voormalig tennisster en huidig coach van het G-team om tennis met een beperking onder de aandacht te brengen. Die droom begon toen ze de kans kreeg een eigen vereniging op te richten. 'Jongeren met een beperking laten ervaren dat de tennissport niet alleen een leuke manier is om te bewegen, maar ook hen laten ontdekken dat zij beter kunnen worden in wat ze doen. Dat vind ik belangrijk.'

Geld nodig, wat nu?

De eerste stap was leden binnen te krijgen. Dat lukte nadat de vereniging de vrijwilligersprijs won. Met dat geld bracht ze de sport onder de aandacht bij scholen en organisaties. Na een aantal toernooien ontstond er meer publiciteit en er werd samengewerkt met verschillende stichtingen voor het groter maken van het G-team. Stap twee was om tennis voor mensen met een beperking ook in de toekomst veilig te stellen. Daarvoor was en is er geld nodig. Hiervoor vraagt de vereniging jaarlijks subsidie aan voor het aangepaste tennis via de subsidie aangepast sporten.

Subsidie aangepast sporten

Specifiek voor verenigingen en stichtingen met sport voor mensen met een beperking is de subsidie aangepast sporten van de gemeente Rotterdam belangrijk. Het is een tegemoetkoming in de meerkosten die een sport- en beweegaanbieder maakt, bij het aanbieden van structurele activiteiten op het gebied van aangepast sporten en bewegen.

Samen met de partners Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam Topsport werkt de gemeente Rotterdam aan een omgeving waarin iedereen op zijn eigen niveau kan sporten en bewegen. Zowel bij sportaanbieders,- verenigingen als -accommodaties. Ze ondersteunen bij het starten van een nieuw en passend aanbod. SportMEE helpt mensen met een beperking op weg bij het vinden van een sport die bij hen past.

'Het rolstoel- en gehandicaptentennis is opgenomen in de club. Mensen met en zonder een beperking sporten nu allemaal op een inclusieve manier samen op deze club.'

Marie-José van den Oever

Op een inclusieve manier sporten

Door de aanleg van de A16 moest de vereniging enkele jaren geleden uitkijken naar een andere locatie. In samenwerking met Rotterdam Sportsupport kwam ze terecht bij de vereniging Victoria vlakbij Alexandrium. 'Die omarmden het idee van G-tennis. En het rolstoel- en gehandicaptentennis is opgenomen in de club. Mensen met en zonder een beperking sporten nu allemaal op een inclusieve manier samen op deze club.'

Overigens is dit niet de enige club die beschikt over een G-tennisteam. In Rotterdam- Zuid is sinds kort ook aangepast tennis bij de tennisvereniging Deuce Again. Marie-José heeft hen geholpen dit hier op te starten.

Meedoen aan een groot toernooi

Marie-José haar droom is in vervulling gegaan: mensen met een beperking sporten nu volop bij tennisvereniging Victoria. Maar toch, die droom kan nog groter. Ze sluit af: 'De tennissers doen al mee aan het de reguliere Nederlandse competities. Maar meedoen aan een nog groter toernooi zou fantastisch zijn voor een of meerdere tennissers. Zoals de Paralympics en Special Olympics. Als mensen zonder een beperking kunnen groeien en dromen van deelname aan een groot toernooi, dan kunnen mensen met een beperking dat toch ook?'

Meer informatie

Overigens zijn er nog meer mogelijkheden die Marie-José heeft aangegeven om sporten mogelijk te maken voor alle Rotterdammers. Nieuwsgierig wat de gemeente en haar partners hiervoor doen, ga dan naar de pagina Sporten.

Nieuwsgierig naar welke sportsubsidie voor u en uw vereniging van betekenis kunnen zijn? Ga naar de pagina Subsidies en klik op het linkje Sport, recreatie, natuur en milieu.