Goed verlicht op de fiets, logisch toch?
Gepubliceerd op: 02-12-2021
Geprint op: 15-01-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/fietsverlichting/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam gaan we het gesprek aan met fietsers op straat, want iedereen zou verlicht met de fiets op pad moeten gaan.

Fietslampjes vergeten, lege batterijen of een dynamo die niet meer (goed) werkt, het zijn allemaal redenen waarom je als fietser soms niet goed verlicht op de fiets stapt. Niet slim natuurlijk.

Het gaat namelijk niet alleen om je eigen veiligheid in het verkeer, maar ook om die van anderen. Elke automobilist schrikt weleens, omdat er ineens een fietser onverlicht tevoorschijn komt. 'Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer, juist in het donker. Daarbij gaat het om zelf zien en gezien worden', vertelt Leon Erkelens, voorzitter van de Fietsersbond Rotterdam.

'Met goedwerkende verlichting op de fiets minderen automobilisten ook eerder vaart. Dat zorgt ervoor het risico op een aanrijding in het donker met 20% daalt.'

Leon Erkelens - voorzitter Fietsersbond Rotterdam

Onderzoek

Slechts twee derde van de jongeren gaat goed verlicht met de fiets op pad. Dat betekent dat één derde dat niet doet. Lege batterijen wordt het vaakst als reden gegeven. Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB. Ouders doen het niet veel beter, ook al zijn zij zich ervan bewust het goede voorbeeld te moeten geven.

Extra controle op fietsverlichting

Als gemeente vinden we het belangrijk dat elke fietser veilig door de stad kan fietsen. In de donkere maanden wordt er daarom extra gecontroleerd door Politie én gemeentelijke handhaving in gezamenlijke fietsverlichtingsacties. 'Fietsers bekeuren is niet ons doel, integendeel. We willen juist zo min mogelijk boetes uitdelen, want dat betekent dat iedereen goed en veilig op weg is', vertelt Appie Boukou, handhaver bij gemeente Rotterdam. 'We hebben tenslotte één gezamenlijk doel: elke fietser in Rotterdam veilig en zichtbaar door de stad laten fietsen.'

Fietspad van verlichting bij Rotterdam Centraal

Naast de extra controles door Politie en gemeentelijke handhaving gaat de gemeente ook het gesprek aan op straat. Gisteravond werd de fietstunnel bij Rotterdam Centraal voor een avond omgetoverd tot een fietspad van verlichting. Fietsers zonder verlichting kregen (eindelijk) 'het licht te zien' met een gratis set fietslampjes. In de tunnel werden deze fietsers aangemoedigd door een gospelkoor om vaker verlicht op pad te gaan.

Mobiele fietsrepareershop

Ook wordt er in december en januari een mobiele 'ValOpShop' ingezet om fietsers bewust te maken van het belang van goedwerkende verlichting op de fiets. Deze bus rijdt door heel Rotterdam om verlichting van fietsers te checken en/of te repareren.