Hoe fietst de fietser door de stad?
Gepubliceerd op: 17-03-2021
Geprint op: 06-05-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/fietsroutes/
Ga naar de hoofdinhoud

Op de twee belangrijkste fietsroutes in de stad is vandaag een fietsonderzoek gestart. Tussen het Centraal Station en de Erasmusbrug zijn vier slimme meetcamera’s geplaatst om meer inzicht te krijgen hoe fietsers door de stad fietsen.

De vier camera’s registreren anoniem en tellen het aantal fietsers. De unieke verbetering zit in het herkennen van fietsers. Dat doen we zonder gebruik te maken van privacygevoelige gezichtsherkenning. Maar door karakteristieken zoals de kleur van bijvoorbeeld de fiets, fietstassen en kledingstukken te gebruiken. In de camera’s worden deze beelden omgezet naar anonieme data. Er wordt niet opgeslagen wie er fietst, maar welke kenmerken er te zien zijn.

Door deze heridentificatie krijgen we meer inzicht in de gebruikte fietsroutes op dit traject én hoe lang de fietser erover doet. Dit onderzoek is een samenwerking met Technolution en loopt minimaal vier maanden.

Meer fietsers in de stad

De fiets krijgt een steeds belangrijkere rol in de groeiende stad Rotterdam. Er zijn nu al meer fietsers en voetgangers dan automobilisten in de stad, en het is een van de meest duurzame vormen van vervoer. De voorspelling is dat er nog meer fietsers bijkomen. Daarom onderzoekt de gemeente Rotterdam het fietsgedrag en -gebruik om de stad beter in te richten op de fietser. Slimme technieken helpen ons hierbij om meer inzicht te krijgen in het aantal fietsbewegingen. Zo geeft Rotterdam meer ruimte aan de fietser en houden we de stad ook in de toekomst leefbaar en bereikbaar.

Meer informatie

Benieuwd naar hoe Rotterdam het fietsgebruik in de stad onderzoekt? Ga dan naar de pagina Fietsonderzoek.