Unie van Vrijwilligers zoekt FietsMaatjes
Gepubliceerd op: 08-08-2019
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/fietsmaatjes/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Via FietsMaatje doorkruisen jong én oud samen de stad, op een elektrische duofiets. Ouderen die zelf niet meer zo goed kunnen of durven fietsen, gaan op pad met een jongere. De Unie van Vrijwilligers organiseert dit project.

Kees is helemaal blij. ‘Ik fiets ontzettend graag, maar door mijn slechte knie kan ik dat al een tijd niet meer doen. Via dit project kan het weer!’ Om de week crost hij samen met zijn fietsmaatje Emil door de stad. ‘Het is leuk om naast Emil te fietsen, want zo kun je makkelijk kletsen. Dat maakt het ritje juist zo leuk.’

Naast elkaar

Op de duo-fiets van FietsMaatje zit je naast elkaar. De oudere mag meetrappen, maar dat hoeft niet. En omdat de fiets elektrische ondersteuning heeft, is dat prima te doen voor de jongere. Jongeren kunnen bovendien zelf kiezen hoe vaak en wanneer ze willen fietsen.   

Koffie en gebak

Ook Emil is enthousiast. ‘Fietsen met Kees is altijd gezellig. Hij is een echte kletskous: altijd heeft hij wel iets te vertellen. Voordat we afspreken stippelt Kees een route uit, en als een echte gids laat hij mij Rotterdam zien. Dus behalve dat de ritjes mij een goed gevoel geven, leer ik er ook nog iets van. En we fietsen niet alleen maar. We houden ook graag pauze met  koffie en gebak.’

Rotterdamse Helden

Het project FietsMaatje is onderdeel van het initiatief Rotterdamse Helden, dat zich specifiek richt op jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Hiermee wil de Unie van Vrijwilligers jongeren laten merken hoeveel voldoening het kan geven om vrijwilligerswerk te doen. Daarom bieden zij hen allerlei verschillende mogelijkheden om iets terug te doen voor de samenleving. Rotterdamse Helden is door het kabinet geselecteerd als proeftuin voor de maatschappelijke diensttijd voor jongeren.

Meer informatie

Interesse in het FietsMaatje project? Meer informatie en aanmelden via de Unie van Vrijwilligers.