Een fiets voor iedereen
Gepubliceerd op: 22-03-2019
Geprint op: 21-04-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/fietsenbank/
Spring naar het artikel
Foto: Ruud Slagmolen

Een fiets voor alle Rotterdammers. Om dat doel te bereiken is op 22 maart bij het Gemaal op Zuid de eerste Fietsenbank van Rotterdam geopend. Daar kunnen mensen met een laag inkomen een fiets lenen of met korting kopen.

Bij de nieuwe Fietsenbank aan de Pretorialaan op Zuid zijn fietsen beschikbaar voor mensen die zijn doorverwezen door instanties als het wijkteam en VraagWijzer. Deze Rotterdammers kunnen een fiets lenen of kopen tegen een lagere prijs of door vrijwilligerswerk te doen. Voorwaarde is dat zij iets terugdoen voor de Fietsenbank en het initiatief verder helpen. Ook schoolkinderen kunnen er een fiets lenen.

Werkervaring

Maar de Fietsenbank is meer dan dat. Wijkbewoners kunnen elkaar bij de Fietsenbank ontmoeten, ze kunnen fietsles krijgen of werkervaring opdoen door fietsen te repareren of op te knappen.

Meer fietsen

De gemeente vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk Rotterdammers kunnen fietsen en een fiets hebben, voor een leefbare en bereikbare stad. Dat is nog niet overal vanzelfsprekend. Gemiddeld heeft 77,5 procent van de Rotterdammers een fiets. Maar in Feijenoord, Delfshaven en Charlois ligt dat percentage onder de 70.

Samenwerking

De Fietsenbank is een initiatief van gemeente Rotterdam, Stichting Pluspunt en De Verkeersonderneming. De organisaties streven ernaar om in de nabije toekomst nog twee locaties te openen in Rotterdam.

De Verkeersonderneming werkt in de regio Rotterdam al jaren aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Daarbij zag deze organisatie ook dat er groepen Rotterdammers zijn die niet deel kunnen nemen aan de maatschappij omdat ze niet beschikken over een vervoermiddel. De Verkeersonderneming en gemeente Rotterdam sloegen daarom de handen ineen.

De fietsen worden onder andere door de ANWB gedoneerd. En de gemeente schenkt bij de opening van de Fietsenbank 100 gebruikte fietsen.