Rotterdamse kinderen doen mee aan fietsexamen
Gepubliceerd op: 31-05-2022
Geprint op: 24-06-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/fiets-examen/
Ga naar de hoofdinhoud

Bij basisschool Minister Marga Klompéschool is dinsdag 31 mei het startsein gegeven voor het Praktisch Verkeersexamen in Rotterdam. De komende anderhalve maand leggen ruim 2.500 scholieren uit groep 7 het fietsexamen af.

Op het schoolplein van de Minister Marga Klompéschool in Ommoord vertrekken de hele dag basisschoolleerlingen op de fiets. Wethouder Judith Bokhove gaf dinsdagochtend 31 mei het startschot. 'Alle kinderen die vandaag het fietsexamen af leggen, laten in het echte verkeer op de fiets zien wat ze in de theorie hebben geleerd. Jong geleerd, is oud gedaan. Als kinderen al op jonge leeftijd veilig leren fietsen, is er een grotere kans dat ze dat later blijven doen. Dat is niet alleen gezond, maar het zorgt ook voor een fijnere stad.'

Vaardigheden in het verkeer

Na een ronde op het behendigheidsparcours op het schoolplein en de controle van hun fiets reden de leerlingen een route door Ommoord. Om te slagen voor het fietsexamen werden ze op 9 handelingen en 6 punten gecontroleerd. Bijvoorbeeld hoe ze voorsorteren, het andere verkeer goed in de gaten houden en hoe ze duidelijk hun hand uitsteken als ze een andere richting op gaan. Zo leren kinderen al op jonge leeftijd hoe ze zich veilig kunnen bewegen in het verkeer.

Verkeersmenu010

Het Praktisch Fietsexamen is onderdeel van Verkeersmenu010. Verkeersmenu010 is een programma waar gemeente Rotterdam interactieve en speelse verkeerslessen en voorlichting aanbiedt op basisscholen. Om kinderen te leren waar ze op moeten letten in het verkeer en welke gevaren er zijn. Deze verkeersmodules noemen we het 'Verkeersmenu'. Er zijn verschillende lessen beschikbaar per leeftijdsgroep. Van groep 1 tot en met groep 8.

Meer scholen mee laten doen

Dit jaar doen er 69 basisscholen in Rotterdam mee, maar de gemeente Rotterdam hoopt dat er nog meer scholen mee gaan doen. Daarvoor organiseert de gemeente verkeerseducatieprogramma’s. Twee accountmanagers gaan zich bezighouden met de programma’s en worden het vaste aanspreekpunt voor scholen als het gaat om verkeerseducatie. Zij kunnen zo beter inspelen op specifieke behoeftes en knelpunten bij scholen én ervoor zorgen dat scholen passende verkeerseducatie krijgen.