Geen fietsbussen maar veerdienst
Gepubliceerd op: 09-07-2019
Geprint op: 22-07-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/fiets-en-voetgangerstunne/
Spring naar het artikel
Foto: Arnoud Verhey

Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de renovatie van de fiets- en voetgangerstunnel in de Maastunnel met een veerpont de Maas over. De overtocht zal gratis zijn.

Pas als de veerdienst voor fietsers en voetgangers er is starten de werkzaamheden. Deze duren waarschijnlijk tot juli/augustus 2020. De eerder gekozen oplossing om fietsbussen in te zetten tijdens de renovatie/restauratie van de fiets- en voetgangerstunnel van het Maastunnelcomplex bleek niet haalbaar. Er moest daarom gezocht worden naar een alternatief. Dat bleek het instellen van een veerdienst.

De afgesloten tunnel

De planning is dat de renovatie zo'n elf maanden duurt. De fietstunnel is vanaf de start van de werkzaamheden zeven maanden afgesloten en de voetgangerstunnel in totaal elf maanden. De renovatie begint tussen 15 november en 15 december. Als de renovatie volgens planning verloopt is de fietstunnel in juli/augustus volgend jaar weer open.

'We verwachten dat fietsers ongeveer 1 juli 2020 weer door de fietstunnel kunnen fietsen. De voetgangerstunnel gaat rond 1 november 2020 weer open.'

Judith Bokhove - wethouder mobiliteit, jeugd en taal

Waar komt de veerpont?

Samen met het Havenbedrijf is een vaarroute gekozen tussen de Sint-Jobshaven en de Sint-Janshaven.

Fietsen, lopen en restaureren gaan niet samen

Eerder ging de gemeente Rotterdam er van uit dat de fiets- en voetgangerstunnel tijdens de werkzaamheden gebruikt kon worden. Dat bleek helaas onmogelijk, omdat er asbest en andere schadelijke stoffen vrij zouden komen. Ook het plaatsen van een scheidingswand tussen het verkeer en de werkzaamheden bood geen aanvaardbare oplossing.

Het verwijzen van fietsers naar de voetgangerstunnel bleek niet veilig. Tijdens de spitsuren zouden honderden fietsers over smalle trapjes naar de lagergelegen voetgangerstunnel moeten gaan. Waarna ze lopend door de voetgangerstunnel verder zouden moeten. Ook zijn de liften niet groot genoeg om grote aantallen fietsers binnen korte tijd te vervoeren. De optie die overbleef was omfietsen. Dit vond gemeente Rotterdam niet gewenst.

Hierdoor bleef de beste optie over: het inzetten van vervangend vervoer voor de fietsers en voetgangers die gebruik maken van de Maastunnel.

Tegelijkertijd de roltrappen aanpakken

In de ruimten boven de roltrappen worden tegelijkertijd schadelijke stoffen verwijderd. Dit voorkomt dat de fiets- en voetgangerstunnel later nog een keer afgesloten zou moeten worden.

Werkzaamheden aan de Maastunnel

De renovatie en restauratie van de beide autotunnels verloopt volgens planning en kosten. Half augustus gaan de beide autotunnels weer open. De renovatie van de fiets- en voetgangerstunnel is het tweede deel van werkzaamheden aan het Maastunnelcomplex.