Spring naar het artikel

De historische Fenixloods II op Katendrecht blijft behouden. Het college van B en W heeft ingestemd met het voornemen tot verkoop van de loods aan de stichting Droom & Daad.

Op de eerste verdieping komt ruimte voor het verhaal van de miljoenen mensen die van Rotterdam vertrokken naar ‘de nieuwe wereld’.

Verbouwing begint 2020

In de Fenixloods II huizen nu onder meer de populaire eet- en ontmoetingsplek Fenix Food Factory en een aantal creatieve bedrijfjes en stichtingen. Begin 2020 begint de verbouwing. Op de begane grond blijven culturele, culinaire en creatieve voorzieningen, maar er komt ook ruimte voor zaken waar de buurt behoefte aan heeft, bijvoorbeeld een peuterspeelzaal of een fietsenstalling.

Soort museum, maar dan anders

Op de eerste verdieping komt plek voor het verhaal van de landverhuizers. Een soort museum, maar de stichting is op zoek naar een betere term, zo vertelde directeur Wim Pijbes op 12 maart in De Wereld Draait Door:

Ellis Island, New York

Vanaf 1872 werd het gebied rond Katendrecht en de Wilhelminapier dé plek van waaruit miljoenen mensen de ‘oude wereld’ verlieten op zoek naar een beter leven. Met schepen zoals De Rotterdam voeren ze via Ellis Island naar New York. Daarvandaan trokken ze vaak weer verder. Dit 'Rotterdamse verhaal met een werelds perspectief', aldus Pijbes, wordt verbeeld in samenwerking met het Stadsarchief, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en Wereldmuseum. Ook Ellis Island is partner.

Oorlog en brand

De Fenixloods werd in 1923 in gebruik genomen als grootste loods ter wereld voor de op- en overslag van goederen. In de Tweede Wereldoorlog raakte de loods zwaar beschadigd, en kort na de oorlog vernietigde een brand het middelste deel. Vanaf 1950 werd de loods grotendeels herbouwd als twee afzonderlijke gebouwen. Fenixloods I wordt momenteel getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw met onder meer tweehonderd woningen.