Scholen halen oude laptops en tosti-ijzers op
Gepubliceerd op: 04-06-2021
Geprint op: 25-06-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/ewaste-race/
Ga naar de hoofdinhoud

Een oude mobiel of laptop thuis liggen? Laat hem dan ophalen door een leerling uit de buurt. Tussen 7 juni en 1 juli vindt de E-waste race plaats. Een wedstrijd waarbij basisscholen zoveel mogelijk kleine elektrische apparaten ophalen.

Tien Rotterdamse basisscholen doen mee aan de E-waste race. Met het inzamelen van de apparaten voorkomen ze dat belangrijke grondstoffen bij het restafval belanden en maken ze hergebruik mogelijk.

84% van laptop hergebruiken

Voordat de wedstrijd begint, krijgen de leerlingen een gastles over thema’s zoals consuminderen, grondstoffenschaarste en het belang van hergebruik en recyclen. Zo leren ze dat 84% van de onderdelen van een laptop zijn te hergebruiken in een nieuw apparaat. Oude elektronische producten blijven nu nog te vaak in huis liggen of belanden bij het restafval. Door mee te doen aan de race ervaren de leerlingen wat het belang van afval scheiden is. En ook hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een stad zonder afval.

E-waste Race Rotterdam

De komende weken doen leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van De Kleine Prins, de Nicolaasschool, PCBS De Regenboog, De Klaver Heijplaat, De Schalm, De Bergse Zonnebloem, Globetrotter-Katendrecht, De Pantarijn, de Heijbergschool en de Christophoorschool mee aan de race.

Zij proberen zoveel mogelijk afgedankte mobieltjes, koffiezetters, dvd-spelers, elektrische tandenborstels en andere kleine elektrische apparaten bij buurtbewoners op te halen. Per ingezameld apparaat scoort de school punten. De school met de meeste punten wint met de klas een schoolreisje naar het NEMO. Op donderdag 1 juli maakt wethouder Bonte de winnende school bekend.

Meer informatie

De race is een initiatief van E-waste race en wordt mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam en kringloopwinkel Het Goed. Het aanmelden van oude, elektrische apparaten kan via ewasterace.nl.