Euromast 60 jaar
Gepubliceerd op: 26-05-2020
Geprint op: 08-07-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/euromast-60-jaar/
Spring naar het artikel

Rotterdam was in 1960 het decor van de eerste Floriade van Nederland. Een grote, internationale tuinbouwtentoonstelling midden in de stad. En een mooie aanleiding om een uitzichttoren te bouwen: de Euromast.

In de jaren na de oorlog was in Rotterdam niet veel aandacht voor ontspanning en leuke dingen. Er werd hard gewerkt aan het herstel van de haven en het oplossen van de woningnood. Om het gemis te verzachten organiseerde de stad soms grote, tijdelijke manifestaties. Zoals de Floriade. Die gaf letterlijk en figuurlijk kleur aan Rotterdam. Dat er behoefte aan was, bleek uit het recordaantal bezoekers: zo’n 4 miljoen.

Kabelbaan

Prinses Beatrix opende de Floriade op 25 maart 1960. De tentoonstelling duurde een half jaar en werd gehouden in de twee grote stadsparken van toen. In het Museumpark (toen veel groter dan nu) stond een flink aantal kassen en er was een grote, internationale beelden-tentoonstelling. In het Park waren vooral buitenexposities van bloemen en planten uit binnen- en buitenland. Bezoekers konden van het ene naar het andere park gaan over een voetbrug óf met de speciale kabelbaan.

Postkoets

Om extra publiciteit te krijgen ging er, vlak vóór de Floriade, een postkoets naar Turkije om tulpenbollen op te halen. De nationale en internationale pers volgde de reis op de voet. Onderweg terug, op de route via de Balkan, Oostenrijk en Duitsland, werd de karavaan met de koets en paarden overal enthousiast onthaald. Ondanks tegenslagen en ontberingen, zoals het overlijden van een paard en de brandende zon, kwam de koets op 7 mei 1960 aan bij de Floriade.

Foto van een envelop die per postkoets van Istanboel naar de Floriade is verzonden, met dagstempel 7 mei 1960

Het zou geen postkoets zijn als er, naast de tulpenbollen, ook geen gewone post mee werd genomen. Frans Polak levert het bewijs en maakte een foto van één van de enveloppen die deze reis heeft meegemaakt.

Uitkijktoren

De Floriade was aanleiding voor de bouw van een mooie uitzichttoren. Huig Maaskant maakte het ontwerp: een toren met één uitkijkpunt op 100 meter hoogte, het Kraaiennest. Op 10 december 1958 sloeg burgemeester Van Walsum de eerste paal. De betonnen constructie werd ter plekke gebouwd. Het elders gemaakte Kraaiennest werd in vijf dagen omhoog gehesen. Na veertien maanden was de Euromast klaar, keurig op tijd voor de Floriade. Later, in 1970, kwam de Space Tower erbovenop. Sindsdien is de Euromast 185 meter hoog.

‘Erfenis’ van de Floriade

In de stad zijn nog steeds overblijfselen van de Floriade te vinden, zoals:

  • de heemtuin langs de westkant van het Park
  • het rosarium (rozentuin) bij Museum Boijmans van Beuningen
  • een aantal beelden, zoals het bronzen beeld L’ Homme qui marche van Rodin, dat nu aan de Westersingel staat
  • de traditie als evenementenstad; nu zichtbaar in grote jaarlijkse evenementen als Poetry International en het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

Rotterdams Erfgoed

Bureau Monumenten en Cultuurhistorie heeft in haar serie ‘Het Rotterdams Erfgoed’ een speciaal boekje gemaakt. Door de coronacrisis was de mast nu gesloten en heeft zij haar jubileum niet kunnen vieren. Vanaf 1 juni is de mast weer open en ontvangt iedere bezoeker een boekje om toch dit jubileum alsnog een beetje te vieren. Let op: tickets zijn alleen online te koop.

\