Rotterdam rijdt met elektrische veegmachine
Gepubliceerd op: 07-10-2020
Geprint op: 20-10-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/elektrische-veegwagen/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente Rotterdam voegt opnieuw een elektrisch voertuig toe aan haar wagenpark. Dit keer gaat het om de e-Swingo, een elektrische veegmachine.

De e-Swingo is een kleinere variant dan de traditionele veegmachines en veegt onder andere fietspaden en winkelplinten schoon. Met dit voertuig gebeurt dat voortaan zonder uitstoot omdat hij elektrisch rijdt.

Datacontroller

De e-Swingo is uitgevoerd met een zogenoemde datacontroller. Deze verzamelt tijdens het gebruik waardevolle informatie over de veegwerkzaamheden en houdt de route bij. Ook wordt het energiegebruik uitvoerig gemeten. Dit levert een schat aan informatie op. Met die data kan de gemeente de planning van de reinigingswerkzaamheden zo efficiënt mogelijk plannen en de laadinfrastructuur zo goed mogelijk inrichten.

Gemeentelijke voertuigen

De gemeente wil uiterlijk in 2030 haar wagenpark volledig emissievrij hebben. Op dit moment heeft Rotterdam al 527 elektrische scooters en fietsen, 213 elektrische- en 204 hybride personenwagens, 37 elektrische bestelbussen, 2 hybride en 2 volledig elektrische vuilniswagen en 3 kleinere elektrische veegmachines. En nu dus ook een elektrische veegmachine van het merk Swingo.

'Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven', licht wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) toe. 'Daarom zijn we begonnen om al onze voertuigen te vervangen door elektrische varianten. Elektrische vuilniswagens en veegmachines zijn niet alleen schoner, maar ook veel stiller. In meerdere opzichten dus een aanwinst.'

 

\