Gemeente en BMW bekrachtigen samenwerking
Gepubliceerd op: 09-07-2019
Geprint op: 17-07-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/elektrische-mini/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De wereldpremière van de eerste volledig elektrische MINI was op 9 juli in Rotterdam. De Gemeente Rotterdam en BMW stonden daarbij ook stil bij de vorig jaar gestarte samenwerking voor een meer duurzame, bereikbare en energiezuinige stad.

De gemeente Rotterdam en autoconcern BMW sloten in september 2018 een samenwerkingsovereenkomst. Binnen deze driejarige samenwerking werken zij gezamenlijk aan een meer duurzame, bereikbare en energiezuinige stad.

Volledig elektrisch

Dat BMW een volledig elektrische MINI in Rotterdam lanceert, is een mooi statement volgens Petra de Groene, directeur Economie en Duurzaamheid bij de gemeente Rotterdam. ‘De stad groeit in hoog tempo, de technologie neemt grote sprongen en de stad slibt dicht als we niet actief oplossingen bedenken. Dat vraagt om een innovatief ondernemersklimaat en nieuwe oplossingen. De stad heeft sterker partners nodig die kennis, invloed, lef en doorzettingsmacht hebben om het leven in de steeds drukker wordende stad fijn te houden.’ Volgens De Groene heeft de gemeente met BMW een dergelijke partij gevonden. Het afgelopen jaar zijn al projecten uitgevoerd en gedefinieerd en is gewerkt aan de samenwerking en zijn elkaars netwerken verkend en ingezet. ‘Het komende jaar gaan we de resultaten van veel van deze voorbereidingen zien.’

'De stad heeft sterke partners zoals BMW nodig die kennis, invloed, lef en doorzettingsmacht hebben om het leven in de steeds drukker wordende stad fijn te houden.’

Petra de Groene - directeur Economie en Duurzaamheid gemeente Rotterdam

Toekomstplannen

Het pilotproject Electric City Drive, dat in september 2018 startte, is het eerste project uit deze samenwerking met BMW. Het project stimuleerde rijders van plug-in hybrides het beste uit hun auto te halen. Bekijk hier de onderzoeksresultaten van de Rotterdam School of Management Erasmus University. Op dit moment zijn er gesprekken gaande met andere steden in Nederland over een vervolg op deze pilot. Daarnaast worden op dit moment verschillende nieuwe projecten uitgewerkt en voorbereid. Daarover volgt in de tweede helft van 2019 meer nieuws.

De eerste volledig elektrische MINI

Voor BMW was de keuze om de elektrische MINI in Rotterdam te lanceren een logische. ‘MINI is een urban merk en de volledig elektrische MINI is de logische volgende stap naar de toekomst’, aldus Oliver Heilmer, Head of MINI Design. Hij stelt dat MINI met de MINI Electric richting geeft aan de toekomst van elektrische mobiliteit en bewijst het dat het klaar is voor de toekomst. Heilmer: ‘Wij zijn buitengewoon trots dat BMW Group ervoor heeft gekozen de wereldwijde persintroductie van de MINI Electric plaats te laten vinden in de Maasstad.’

Mobiliteitsinnovaties in Rotterdam

De gemeente Rotterdam werkt samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven om de economie van onze stad naar een volgend niveau te brengen. Er vinden meer dan 50 pilots op het gebied van mobiliteit plaats binnen de gemeente Rotterdam, van autonome pilots op de luchthaven van Rotterdam tot een Hydrogen Production facility in de haven van Rotterdam. In mei werd bekend gemaakt dat de nieuwe internationale Mobility City Campus zich in Rotterdam gaat vestigen. Dit moet dé plek worden waar internationale bedrijven en andere belangrijke spelers samenwerken aan mobiliteitsconcepten van de toekomst.

De hoeveelheid aan mobiliteitspilots binnen één regio maakt Rotterdam tot een van de leiders in mobiliteitsinnovatie in Europa. Dat maakt Rotterdam ook tot een aantrekkelijke partij voor wereldspelers zoals BMW.

Meer informatie

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, stimuleert Rotterdam op meerdere manieren het gebruik van elektrisch rijden. Om de overgang naar elektrisch rijden te versnellen zijn inmiddels bijna 2.000 openbare laadpunten geplaatst. In Rotterdam rijden sinds kort ook de eerste elektrische vuilniswagens rond en heeft de RET 55 elektrische bussen aangeschaft. In juli is in Rotterdam ook Share'nGo gestart; de eerste aanbieder met een free floating elektrisch autodeelsysteem. Ook heeft de gemeente een subsidieregeling voor de aanschaf van een elektrische bestelauto voor zakelijk gebruik.