Tuurlijk: eigen tas mee naar de markt!
Gepubliceerd op: 29-06-2022
Geprint op: 17-08-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/eigen-tas/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente Rotterdam werkt samen met marktkooplieden aan het zoveel mogelijk terugdringen van plastic tasjes op de markt. Gekochte artikelen kunnen prima mee in een meegebrachte tas. Die hoeven dan niet in een plastic tas of zak verpakt.

Wie kent niet het beeld van de ronddwarrelende dunne plastic tasjes tijdens een marktdag? Veel marktbezoekers en Rotterdammers vinden dat niet prettig. Het is slecht voor het milieu en het opruimen ervan kost veel tijd. Bovendien is al dat plastic vaak helemaal niet nodig en de tasje verdwijnen thuis meestal direct in de prullenbak.

'Niet alles wat je op de markt koopt heeft een plastic tasje nodig. Je stopt het net zo makkelijk in je eigen tas. Dat scheelt een hoop troep op straat en is goed voor het milieu.'

Publieksvoorlichter - gemeente Rotterdam

Plasticvrije dag

Om dat onder de aandacht te brengen, begint vrijdag 1 juli 2022 de campagne 'Tuurlijk: eigen tas mee naar de markt!'. Deze duurt minimaal 4 maanden. Daarnaast geven onze publieksvoorlichters vanaf juli op diverse markten uitleg over het onnodige plasticgebruik en de overlast ervan. En dat sluit mooi aan op de internationale dag 'vrij van plastic zakken' (international plastic bag free day) op zondag 3 juli.

Zero Waste Europe startte in 2008 deze dag. Ze vragen hiermee aandacht voor het feit dat de meeste plastic zakken na een eenmalig gebruik op de vuilnisbelt eindigen of in de verbrandingsoven. Even kwalijk is dat het plastic in onze stad terecht komt. Het stapelt zich op in het milieu en is schadelijk voor mens en dier.   

Wat zijn de regels?

In Rotterdam mogen dunne plastic tasjes niet meer vooraan op de marktkraam of aan de kraamluifel hangen. Marktbezoekers kunnen daardoor niet meer zelf een plastic tasje pakken. Deze regel is vorig jaar opgenomen in het Rotterdams Marktreglement. En moet een groot deel van het gebruik en overlast verminderen. Marktkooplieden geven hun verkochte producten nu mee zonder plastic verpakking. De marktmeesters letten hier goed op.

De Europese regelgeving heeft bepaald dat in bijvoorbeeld supermarkten nog wel dunne plastic tasjes gegeven mogen worden. Dit vanuit hygiënisch aspect. Denk dan aan vis of zacht fruit.

Meer informatie

Op elf locaties in Rotterdam vindt u warenmarkten met elk een eigen karakter. De Centrummarkt op de Binnenrotte is de tweede grootste markt van Nederland. (Gemeente Den Haag heeft de grootste markt). De markt op het Afrikaanderplein in Rotterdam Zuid staat op de derde plaats! Lees meer over de wijkmarkten in onze stad.