'Gelegenheidsgebruikers’ aangesproken
Gepubliceerd op: 27-06-2022
Geprint op: 17-08-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/drugscampagne/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente, de politie Eenheid Rotterdam en Youz zijn gestart met een campagne om Rotterdammers bewust te maken van de gevolgen van drugsgebruik. Ook ex-dealers werken eraan mee.

Het drugsgebruik onder Nederlanders is in vergelijking met andere Europese landen hoog. Onderzoek laat zien dat onder andere het cocaïnegebruik in de grote steden toenam in de afgelopen vijf jaar. Rotterdam is één van die steden.

Drugsgebruik verbonden met ernstige criminaliteit

Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat in Rotterdam per dag 40.000 lijntjes cocaïne worden gesnoven, 2000 XTC-pillen worden geslikt en 67.000 joints worden gerookt. Dit drugsgebruik is verbonden met ernstige criminaliteit. Mensen die drugs kopen en gebruiken staan er vaak niet bij stil dat ook zij deze wereld in stand houden.

'Kopen van illegale drugs heeft serieuze negatieve maatschappelijke gevolgen, waar gebruikers niet altijd bij stil staan.'

Vincent Karremans - wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit

Ex-dealers aan het woord

Om gebruikers hiervan bewuster te maken en aan te spreken op de consequenties van hun gedrag, geven ex-dealers een kijkje in de drugswereld en vertellen zij hun verhaal. In deze ’bekentenissen’ belichten ze allerlei kanten van de drugswereld en ellende, zoals criminaliteit, afpersing en het ronselen van kwetsbare jongeren. De bekentenissen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. De namen van de ex-dealers zijn vanwege privacy en veiligheid veranderd.

Negatieve maatschappelijke gevolgen

Wethouder Vincent Karremans; 'Een pilletje xtc, een lijntje coke, het zijn zogenaamde 'party drugs'. Maar ondertussen heeft het kopen van deze illegale drugs serieuze negatieve maatschappelijke gevolgen waar gebruikers niet altijd bij stil staan. Gevolgen waar weinig 'party' aan is. Het is belangrijk dat iedereen - en vooral gebruikers zelf - zich daar goed bewust van wordt.’ 

In onderstaande video komen Rotterdammers en deskundigen aan het woord, bij de start van de campagne op het Eendrachtsplein. De tekst gaat verder na de video.

Stoppen

Medewerkers van Youz.nl praten met Rotterdammers over de verhalen van de ex-dealers. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni waren zij al aanwezig op het Eendrachtsplein en op vrijdag 1 juli en zaterdag 2 juli zijn ze van 21.00 tot 00.00 uur te vinden op het Stadhuisplein. Er is ook een tent waarin Rotterdammers de bekentenissen kunnen beluisteren. Deze zijn ook te horen op de website Bekentenissenvanex-dealers.nl. Medewerkers van Youz zijn aanwezig om mensen die willen stoppen met drugsgebruik hierbij te helpen.

Rotterdams Drugsbeleid

Mensen bewust maken van van de negatieve gevolgen van drugsgebruik is onderdeel van het Rotterdams Drugsbeleid op gemeenteraad.rotterdam.nl. Dit beleid richt zich op het voorkomen en het tegengaan van georganiseerde criminaliteit en op maatregelen om kwetsbare groepen in Rotterdam te beschermen. De gemeente werkt hierin samen met de politie, YOUZ, onderwijsinstellingen, jongerenwerkers en andere maatschappelijke organisaties.