Dobberend Bos gaat op reis
Gepubliceerd op: 04-01-2021
Geprint op: 16-01-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/dobberend-bos/
Ga naar de hoofdinhoud

De bomen van het Dobberend Bos in de Rijnhaven verhuizen binnenkort naar de Floriade in Almere. De verhuizing is het allereerste zichtbare begin van de werkzaamheden om in het voorjaar de Rijnhaven te kunnen baggeren en dempen.

De bedenker van het Dobberend Bos, kunstproducent Mothership, zag ruimte in de grote binnenhavens van Rotterdam. En bracht het kunstwerk 'In Search Of Habitus', van kunstenaar Jorge Bakker, tot leven met 20 dobberende bomen.

Mothership wil de bomen in boeien graag een nieuwe ligplaats geven en heeft die gevonden bij de organisatie van de Floriade 2022. Vanaf het voorjaar 2021 is het Bos te zien bij de entree van de wereldtuinbouwtentoonstelling; het Weerwater in Almere. Het Bos is een cadeau van Rotterdam aan de organisatie van de Floriade.

Werkzaamheden

Het weghalen van de bomen gebeurt door kranen die de boeien op een boot hijst, nadat duikers de ankers van de boeien hebben losgemaakt van de bodem. De boeien worden daarna op de boot opgeknapt en in orde gemaakt voor hun nieuwe bestemming. Na drie dagen is het werk klaar en varen de bomen naar hun nieuwe bestemming.

Dempen van de Rijnhaven

In de Rijnhaven wordt vanaf het voorjaar 2021 gestart met baggeren en daarna met het dempen van éénderde deel van het havenbekken om land te maken waarop gebouwd kan gaan worden. Ook wordt een park en strand aangelegd op het gedempte deel van de Rijnhaven en komen er drijvende parkdelen in het water. Er is dan geen ruimte meer voor andere objecten.

Een voorbeeld voor klimaataanpassing

De bomen dreven vijf jaar lang in gerecyclede boeien in de Rijnhaven, pal naast andere drijvende initiatieven. Het Dobberend Bos zorgde voor vergroening en dat er aandacht was voor:

  1. klimaatverandering
  2. vernieuwing
  3. kunst
  4. gezondheid in steden
  5. bewustwording van het belang van groen en recycling.

Er is veel geschreven over dit Rotterdamse voorbeeld en was te zien op 8-uur journaals en documentaires over de hele wereld.

Meer informatie

Klik op pagina Rijnhaven voor meer informatie over de ontwikkeling van een nieuw stuk van de stad aan het water.