Rotterdam pakt overlast deeltweewielers aan
Gepubliceerd op: 24-09-2021
Geprint op: 25-10-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/deeltweewielers/
Ga naar de hoofdinhoud

Een ritje met de deelfiets of -scooter is inmiddels een volwaardige manier van reizen, maar niet iedereen houdt zich aan de parkeerregels. De gemeente wil deze overlast verder aanpakken.

Er komen meer aangewezen parkeerplekken op straat en samen met deelvervoeraanbieders worden zogenaamde ‘digitale hekken’ geplaatst. Overlastmeldingen kunnen vanaf nu direct bij de gemeente worden gedaan.

Fysieke en digitale parkeerplekken

Op straat komt er meer ruimte voor het parkeren van deelvervoer. Deze plekken worden duidelijk ingericht en aangegeven, zodat het voor iedereen helder is waar de scooters en fietsen mogen staan. Er komen bijvoorbeeld meer zogenaamde geofences; digitaal gemarkeerde plekken in het servicegebied van de deelvervoeraanbieders waar deelfietsen en -scooters geparkeerd kunnen worden. Deze digitale ‘hekken’ maken het onmogelijk om de voertuigen op andere plekken te parkeren en af te sluiten. Dit moet zorgen voor minder overlast op omliggende plekken. Samen met de deelvervoeraanbieders bekijkt de gemeente de mogelijkheden om ook bestuurders van deelvervoer te kunnen beboeten bij foutparkeren.

Overlast melden in MeldR-app

Waar meldingen van overlast eerder bij de deelvervoeraanbieder gedaan moesten worden, kunnen bewoners overlastmeldingen direct bij de gemeente doen. Dit kan via de MeldR-app, een digitaal meldingssysteem. De gemeente zet de meldingen automatisch door naar de deelvervoeraanbieder.

Passend bij doelen van de stad

Rotterdam wil niet alleen de overlast beperken, maar ook de kwaliteit van deelvervoer meer bewaken. Bijvoorbeeld door bij de vergunningaanvraag van deelvervoeraanbieders eerder te kijken naar in hoeverre de plannen van de aanbieder passen bij de doelen en uitdagingen van de stad. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat iedere Rotterdammer gebruik moet kunnen maken van de verschillende vervoersvormen in Rotterdam, zodat iedereen mee kan doen in de samenleving.

Samen met stad en markt

Het vernieuwde beleid is tot stand gekomen door samenwerking. Met de stad, maar ook met de deelvervoeraanbieders. Via een online enquête is gevraagd naar hoe deeltweewielers in Rotterdam ervaren worden. En met de deelvervoeraanbieders zijn afspraken gemaakt over de haalbaarheid en resultaten van afgelopen jaren. Al deze feedback is verwerkt in de nieuwe nota Deeltweewielers Rotterdam 2021.

Deelvervoer in Rotterdam

Deelmobiliteit speelt een grote rol in de veranderende stad; de economie verandert, het klimaat vraagt om andere keuzes én we willen de stad gezonder en inclusiever maken. Daarom richten we straten anders in, lopen steeds meer mensen en pakken meer mensen de fiets of het openbaar vervoer. Voor korte afstanden laten we de auto staan, gaan we lopen, pakken we een deelfiets of elektrische deelscooter. Zo werken we samen aan het Rotterdam van de toekomst.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina Deelvervoer.