Daktuin de Doelen
Gepubliceerd op: 01-06-2021
Geprint op: 24-06-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/daktuin-de-doelen/
Ga naar de hoofdinhoud

Congres- en concertgebouw de Doelen krijgt een groen dak zo groot als tien tennisbanen. Naast veel groen wordt ook een systeem voor waterberging aangelegd voor de opvang van regenwater.

Bijzonder is de grote variatie aan planten die bijen, vlinders en vogel aantrekt. Het 2.581 vierkante meter grote dak krijgt verschillende soorten kruiden, bollen, siergrassen, planten, heesters en vijf insectenhotels. Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangelegd, waarin maximaal 300 kubieke meter regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt tijdens regenbuien afgevoerd en bij droogte gebruikt om de beplanting te bewateren.

De impressie van de daktuin die in een u-vorm over het dak loopt.

(D)activiteiten

Aan de kant van het Schouwburgplein komt een grote houten vlonder te liggen van 480 vierkante meter, bedoeld voor allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan rondleidingen en projecten met scholen over biodiversiteit.

Oase

Het dak op de Doelen sluit aan bij de plannen van het college voor klimaatadaptatie, meer groen en herstel van biodiversiteit. 'Het is fantastisch dat we het grote dak van de Doelen beter gaan benutten. Het wordt een groene oase in het centrum. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als heet is. Daar heeft iedereen profijt van', zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Naar verwachting is het dak eind dit jaar klaar.

Meer informatie

Het duurzame dak op de Doelen is een samenwerking met onder andere het Waterschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het maakt deel uit van het project Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Onderdeel hiervan is ook het natuurdak op wooncomplex de Peperklip in Rotterdam Zuid.