Onderzoek naar Cultuurcampus op Zuid
Gepubliceerd op: 10-09-2019
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/cultuurcampus/
Spring naar het artikel
Foto: Gemeente Rotterdam

Rotterdam onderzoekt de haalbaarheid van een zogenoemde Cultuurcampus op Zuid. Hier moeten onderwijs, toerisme en kennis- en cultuurinstellingen samenkomen.

Een dergelijke campus kan een nieuw icoon van de stad worden en daarmee ontwikkelingen op Zuid aanjagen.

Drie externe adviseurs adviseerden het college van burgemeester en wethouders een dergelijk onderzoek uit te voeren. De adviseurs zijn Wilma Franchimon (voorzitter College van Bestuur Codarts), Theo Kemperman (directeur-bestuurder Bibliotheek Rotterdam) en Marco Pastors (directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid).

Onderwijs

De adviseurs schrijven: ‘De Cultuurcampus is groots. We zetten hoog in: groots denken vergroot de haalbaarheid.’ En: ‘Onderwijsinstellingen in Rotterdam willen uitbreiden en overwegen een serieuze stap naar Zuid. Maar ook van buiten Rotterdam is interesse, onder meer vanuit de TU Delft.’ In de Cultuurcampus zouden 2500 studenten hun onderwijs kunnen volgen.

'De Cultuurcampus zou mooie kansen voor Zuid kunnen bieden op het gebied van cultuur, hoger onderwijs en toerisme.'

Said Kasmi - wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme

Nieuw icoon

Het pand zou ongeveer 50.000 vierkante meter groot moeten worden. Wetenschap en onderwijs gebruiken daarvan ruim twee derde. De overige ruimte is voor culturele instellingen en horecavoorzieningen. De Cultuurcampus gaat naar verwachting 300 miljoen euro kosten.

Het gebouw moet een hotspot worden in de stad, net als bijvoorbeeld Markthal. ‘Het is een plek die boven aan de lijst met must-see plekken in Rotterdam staat. Toeristen uit binnen- en buitenland komen voor de grensverleggende architectuur, de horeca, het dakterras, het levendige plein en de veelzijdige programmering.’ Volgens de adviseurs zou de campus jaarlijks een half miljoen toeristen kunnen trekken.

'Het college heeft opdracht gegeven om de haalbaarheid te onderzoeken. Als eerst komt er een quickscan voor de drie in het advies voorgestelde locaties.'

Said Kasmi - wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme

Drie locaties

De adviseurs stellen drie mogelijke locaties voor. Iedere locatie heeft zowel voordelen als nadelen. Het gaat om de Maassilo, Hart van Zuid en het Charloisse Hoofd (locatie van de Van Leeuwen Recycling Groep).

‘In de komende periode moeten we onderzoeken wat de meest kansrijke locatie is. Dit is een fantastische kans voor Rotterdam. Er is heel veel enthousiasme. We zijn nog niemand tegengekomen die zegt: wat is dit een slecht idee. Het vlammetje is aangestoken en dat moeten we nu levend houden’, zegt Franchimon.

Meer informatie

In 2011 startte het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, met als doel de onderwijs-, werk-, en woonkwaliteit op Zuid in 20 jaar te laten stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden. Het herstel is ingezet, maar Rotterdam Zuid moet nog steeds een inhaalslag maken.

Zo doen bewoners op Zuid minder aan cultuur. En zijn slechts 14 van de 86 culturele instellingen uit het Cultuurplan 2017-2020 te vinden op Zuid. Ook op het gebied van (hoger) onderwijs heeft Zuid een inhaalslag te maken. Zo volgt slechts 5 procent van de jongeren op Zuid een WO-opleiding. Gemiddeld in Rotterdam is dat 13 procent en in de vier grote steden gemiddeld 16 procent.