Eerste vluchtelingen komen aan op cruiseschip
Gepubliceerd op: 06-04-2022
Geprint op: 16-05-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/cruiseschipvolendam/
Ga naar de hoofdinhoud

Vanaf woensdag kunnen de eerste Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen op cruiseschip Volendam. Het schip van Holland America Line is bedoeld als noodopvang, waar Oekraïners drie maanden kunnen blijven.

De Volendam kwam afgelopen weekend aan in de Merwehaven. Personeel van Holland America Line heeft het schip afgelopen dagen klaargemaakt voor de noodopvang. ‘We moesten snel handelen, maar we doen waar we het beste in zijn: zorgen voor onze gasten’, zegt kapitein Ryan Whitaker.

Eigen hut

Maximaal 1400 vluchtelingen kunnen hier terecht. Zij krijgen een eigen hut en kunnen gebruikmaken van onder meer de eetzaal en fitnessruimte. Medewerkers van Holland America Line zorgen voor het eten, drinken en de schoonmaak.

Woensdag komen de eerste honderd Oekraïners aan boord. Dat zijn vluchtelingen die tot nu toe in hotels in Rotterdam zaten. Vluchtelingen die komende weken naar de stad komen, worden onder andere op de Volendam opgevangen. Zij krijgen onderwijs en zorg via de gemeente.

Verzoek van het Rijk

Holland America Line heeft het schip op verzoek van het Rijk beschikbaar gesteld. 'Ik ben trots dat we dit hebben kunnen regelen. Ik ben de gemeente en partners als Holland America Line en het Leger des Heils dankbaar voor hun Rotterdamse mentaliteit: als er nood aan de man is, steken we de handen uit de mouwen', zegt wethouder Vincent Karremans (handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven).

Meer informatie

Niet alleen op de Volendam in de Merwehaven kunnen vluchtelingen terecht. Ze worden ook opgevangen op andere plekken in de stad. Bekijk hiervoor de lijst met opvanglocaties. Op deze pagina vindt u ook informatie over hoe u hulp kunt bieden aan Oekraïense vluchtelingen.