Afscheid oud-burgemeester Bram Peper
Gepubliceerd op: 22-08-2022
Geprint op: 30-09-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/condoleance-bram-peper/
Ga naar de hoofdinhoud

In de hal van het Rotterdamse stadhuis is het condoleanceregister voor oud-burgemeester Bram Peper te tekenen. Hij overleed op 20 augustus. Aanstaande zaterdag is er de mogelijkheid tot afscheid nemen in het stadhuis.

Zaterdag 20 augustus overleed Bram Peper op 82-jarige leeftijd. Hij was van 1982 tot 1998 burgemeester van Rotterdam. 'Zijn ideeën over sociale vernieuwing en ontwikkeling van de Kop van Zuid hebben de stad echt vooruit geholpen’, zegt Ahmed Aboutaleb, de huidige burgemeester.

Echte brug

Bram Peper in 1982 met ambtsketting, zwart wit

'Hij was een bruggenbouwer. Vraag maar aan Annie Verdoold in Spangen. Of aan stedenbouwkundige Riek Bakker.'

De kroon op zijn werk werd een échte brug: de Erasmusbrug. 'De 25e verjaardag van ‘zijn’ brug vorig jaar heeft hij nog meegemaakt', vertelt Aboutaleb verder. 'Helaas tobde hij al een tijdje met zijn gezondheid. Toch kwam ik hem nog regelmatig tegen, hij bleef tot het eind betrokken bij het wel en wee van de stad.'

Foto: Bram Peper in 1982

Smerige havenstad

Toen Peper burgemeester werd, begin jaren ’80, was Rotterdam vrijwel failliet. Door automatisering en schaalvergroting waren tienduizenden mensen hun baan in de haven kwijtgeraakt. Banen die niet meer terug zouden komen. Rotterdam had het imago van smerige havenstad. Oude wijken zoals Spangen kampten met sociale problemen en drugsoverlast. Peper ging er regelmatig naar toe, zonder ambtenaren en camera’s.

Verlaten gebied

Landelijke bezuinigingen maakten het nog moeilijker. Toch koos het college ervoor, onder leiding van Peper, om van Rotterdam een internationale, aantrekkelijke havenstad te maken. Met een indrukwekkende skyline en de Kop van Zuid. Die Kop van Zuid was eind jaren ’80 nog een leeg en verlaten gebied. Het oude hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn stond als vergane glorie tussen verlaten pakhuizen. Het monumentale Entrepotgebouw, Poortgebouw en oude douanekantoor (nu hotel Pincoffs) stonden verloren bij oude binnenhavens.

Nieuwe woonwijken

Maar Bram Peper zag voor zich dat daar nieuwe woonwijken zouden komen, met uitzicht op de rivier, parken en speelpleintjes. Hij had Riek Bakker, directeur Stadsontwikkeling, en wethouder Joop Linthorst achter zich. Samen gaven ze ondernemers de ruimte om dit gebied tot leven te wekken. Ook het idee voor de Kunsthal met tentoonstellingen voor een breed publiek kwam bij Peper vandaan. Maar niet alles lukte. Voor zijn grootse plannen met vliegveld Zestienhoven kreeg hij van de landelijke regering geen steun. En Rotterdammers waren tegen zijn plan om van Rotterdam een stadsprovincie te maken. 

Groot bestuurder

Ook het plan voor de Erasmusbrug leidde aanvankelijk tot protesten. Het viel 40 miljoen gulden duurder uit dan was begroot. Maar Peper en wethouders hielden voet bij stuk. Zij vonden het ontwerp van Ben van Berkel veel beter passen bij de magie en geschiedenis van de stad. Gelukkig was minister Maij-Weggen het met hem eens en ze trok de portemonnee. De rest is geschiedenis. Ja, de bouw van de brug was duur. Maar toen die er eenmaal lag, was hij onbetaalbaar. Precies wat dr. A. (Abraham) Peper had voorspeld. Rotterdam heeft een groot, visionair bestuurder verloren.

Afscheid

In de hal van het stadhuis staat een tafel met een condoleanceregister en een ingelijste foto van oud-burgemeester Bram Peper. Het register is tot en met vrijdag 26 augustus van 8.30 tot 17.00 uur te tekenen.

Op verzoek van de familie wordt Bram Peper zaterdag 27 augustus opgebaard in het stadhuis in een gesloten kist. Van 10.00 tot 13.00 uur zijn de Rotterdammers welkom om afscheid van hem te nemen. Maandag is de herdenkingsdienst voor genodigden in de Laurenskerk. Daarna vertrekt de familie Peper naar het crematorium voor een laatste afscheid in besloten kring.

Zaterdagavond wordt de verlichting van de Erasmusbrug gedimd en op de gevel van het KPN-gebouw zal een groen hart te zien zijn uit eerbetoon aan oud-burgemeester Bram Peper.