46 initiatieven krijgen CityLab010-budget
Gepubliceerd op: 16-11-2022
Geprint op: 02-12-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/citylab2022/
Ga naar de hoofdinhoud

Textielverf gemaakt van schimmels, het beste skatepark van Nederland, menstruatievriendelijke scholen en Knoefy, de verhalenverteller. Al deze Rotterdamse initiatieven hebben een startbudget gekregen via CityLab010.

Via CityLab010 steunt de gemeente Rotterdam initiatiefnemers met een goed en innovatief plan voor de stad. Twaalf betrokken Rotterdammers vormen samen de onafhankelijke stadsjury. Deze koos dit jaar uit 127 initiatiefnemers 46 plannen. Deze plannen krijgen een startbudget van maximaal 100.000 euro, samen drie miljoen euro. Een kleine greep uit de winnende initiatieven.

Textielverf van schimmel

Fabulous Fungi maakt een duurzame textielverf door het gebruik van schimmels. Duurzame verf is nodig, omdat het gebruik van synthetische textielverf zeer schadelijk is voor mens en natuur. Er zijn al twee verfkleuren ontwikkeld. Fabulous Fungi gaat onderzoeken of ze nog een derde kleur kunnen maken. Er is al een samenwerkingspartner die de verf wil afnemen.

Skateland Reborn

Stichting Skateland wil het bestaande skatepark aan de Piekstraat uitbouwen tot het beste skatepark van Nederland. Inclusief culturele hotspot en jongerenhub. Er moeten nieuwe urban sportfaciliteiten en skatefaciliteiten komen.

Menstruatievriendelijke scholen

Menstrucation vindt dat er geen schaamte rondom menstruatie meer moet zijn. Daarom gaan ze gastlessen geven op scholen, óók voor jongens. Daarnaast wil Menstrucation menstruatiearmoede aanpakken. Menstruatiearmoede betekent dat meisjes en vrouwen geen geld hebben om maandverband of tampons te kopen. Menstrucation gaat speciale kastjes op scholen ophangen waar meisjes gratis maandverband kunnen pakken.

Knoefy

Knoefy is een knuffel die kinderen op een speelse manier leert hun emoties te uiten zonder dat ze er over hoeven te praten. Ook helpt de knuffel bij het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen. Hij kent geen taboes. Hoe? Door verhalen in een poppenkast te vertellen tijdens een kort lesprogramma voor groep 1 en 2.

Meer informatie

Meer weten over alle initiatieven van CityLab010? Kijk op citylab010.nl. Hier vindt u ook het juryrapport.