Campagne om taboe op huwelijksdwang te doorbreken
Gepubliceerd op: 20-06-2019
Geprint op: 23-07-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/campagne-huwelijksdwang/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Ieder jaar worden Nederlandse meisjes en jongens door hun ouders achtergelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. Vaak in de zomervakantie. Daarom start een landelijke campagne gericht op de vriendenkring van mogelijke slachtoffers.

Het startsein van de campagne van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) is donderdag 20 juni op Praktijkcollege Zuidwijk in Rotterdam. Het LKHA overhandigt daar de eerste poster aan de school en vlogger YousToub en gaat in gesprek met een aantal leerlingen van de school.

Posters en campagnepagina

Het LKHA lanceert ook een campagnepagina met tips en tricks voor jongeren om het gesprek aan te gaan en hulp te zoeken als ze zich zorgen maken over een vriend of vriendin. Verder hangen er op 60 middelbare scholen posters. De campagne moet het taboe doorbreken en roept jongeren op hun vriend(in) of klasgenoot te helpen als ze vermoeden dat hun vriend(in) risico loopt.

Taboe doorbreken binnen vriendenkring

Het LKHA richt zich met deze campagne op de vriendenkring van mogelijke slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating. Diny Flierman van het LKHA: 'Meestal vermoeden de slachtoffers zelf dat er iets staat te gebeuren en gedragen zij zich al anders. Vaak merken vrienden wel dat er iets mis is, maar vinden zij het moeilijk om erover te praten.' Toch wil het LKHA jongeren oproepen om het taboe te doorbreken en hun vriend(in) of klasgenoot te ondersteunen om hulp te zoeken. Wacht niet tot het te laat is. Want eenmaal in het buitenland, gelden er andere regels en is het bijzonder lastig om weer terug naar Nederland te keren.

Wat is huwelijksdwang?

Bij huwelijksdwang worden jongeren onder grote druk gedwongen om met een partner te trouwen die wordt gekozen door hun ouders of andere familie. Vaak gebeurt dit in het buitenland. Slachtoffers zijn vaak meisjes of vrouwen tussen de 16 en 25 jaar, maar ook jongens en mannen. Er zijn verschillende aanleidingen voor huwelijksdwang. Bijvoorbeeld tradities, verwesteren, schending familie-eer, economische redenen (financiële belangen).

Wat kun je doen als je bang bent uitgehuwelijkt te worden?

Neem altijd contact op met het advies- en meldpunt Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond via 0800-2000. Dat geldt ook voor vrienden, leraren of bekenden die het vermoeden hebben dat iemand zich tegen zijn of haar wil moet verloven of moet trouwen. Neem iemand in vertrouwen en vertel dat een slachtoffer in het buitenland altijd contact kan opnemen met de Nederlandse ambassade (telefoonnummer 0031 247 247 247) als hij of zij hulp wil. Doe dat op een moment dat je veilig bent en kan praten.

Bekijk ook de pagina Schadelijke traditionele praktijken op deze website met meer informatie.