Alle leeftijden kunnen weer buiten sporten
Gepubliceerd op: 12-05-2020
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/buiten-sporten/
Spring naar het artikel

Buiten sporten mag. Voor jeugd was dat al zo, volwassen mogen vanaf 11 mei onder strikte voorwaarden ook weer buiten sporten. Heel veel mensen hebben zich de afgelopen tijd aan de regels gehouden, daarom is er nu ruimte voor versoepeling.

Deze discipline en betrokkenheid is een groot compliment waard. Helaas is het gevaar nog niet geweken. Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft, want de druk op de gezondheidszorg is nog steeds groot. Daarom blijven de sociale en hygiënemaatregelen altijd en overal van kracht. Als we ons daar niet aan houden en de virusbesmetting weer oplaait, worden de versoepelingen weer teruggedraaid.

De basisregels zijn als volgt:

 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen (geldt vanaf 13 jaar)
 • Voor groepen jeugd en jongeren tot en met 18 jaar geldt minimaal 1 volwassen begeleider die herkenbaar is en verantwoordelijkheid neemt om het sporten in goede banen te leiden en de regels handhaaft
 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte
 • Was uw handen voor en na het sporten
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog. Ook bij het sporten
 • Schud geen handen 
 • Verkouden of ziek? Sport niet.

Uitzondering

De uitzondering op het verbod voor samenkomsten geldt voor buiten sporten en bewegen.

 • Onder sport en bewegen wordt verstaan: 'activiteiten met als hoofddoel sportbeoefening en fysieke inspanning'. Dus geen algemene activiteiten voor publiek vermaak waarin toevallig ook een beweegelement zit
 • Onder buitenruimte wordt verstaan: 'volledig in de buitenruimte'. Dus geen overkappingen of tenten
 • Het advies voor de groepsgrootte voor sport en bewegen in de openbare ruimte is tien personen
 • De richtlijn voor het gebruik van materialen is: kleine hulpmiddelen zoals pionnen, ballen, losse dumbells, kettlebells kunnen gebruikt worden, maar geen heel sportschoolinventaris of fitnessapparaten.

Sport in de openbare ruimte

Dit betekent dat u dus weer met een groep in de openbare ruimte kunt sporten. Ook volwassenen. Voor jeugd en jongeren tot en met 18 jaar geldt dat het sporten wel onder begeleiding moet zijn. Denk daarbij aan begeleiding door een trainer, jongerenwerker, sportleider, buurtsportcoach of minimaal een volwassene die verantwoordelijkheid neemt voor de groep en zorgt dat de regels worden nageleefd. Een nadere toelichting op de regels voor sporten in de openbare ruimte vindt u hier in een handige checklist. Ga je sporten met een groep in de openbare ruimte, loop deze checklist dan door en houd u aan de regels. De openbare ruimte is van iedereen en kan niet geclaimd worden. Hou rekening met anderen en ieders veiligheid. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Cruijff en Krajicek Playgrounds

Op de Cruyff en Krajicek Playgrounds verzorgen Sportbedrijf Rotterdam en welzijnsorganisaties programmering voor jeugd en jongeren. Buiten die programmering is er voldoende ruimte voor andere sporters om de sportvelden te gebruiken. Wanneer welzijn of Sportbedrijf Rotterdam programmeert vragen we andere sporters op dat moment elders een plek te zoeken. Uiteraard kan sporten ook daar alleen als men de basisregels aanhoudt. De meeste courts zijn toegankelijk. Een klein aantal blijft op basis van de noodverordening voorlopig gesloten.

Buitensportaccommodaties

Sportclubs en -verenigingen mogen weer sinds woensdag 29 april op hun eigen buitensportaccommodatie sporten aanbieden aan kinderen en jongeren en sinds 11 mei ook aan volwassenen. Vanuit NOC*NSF en de sportbonden zijn hier al eerder protocollen voor aangeleverd. Deze blijven grotendeels van kracht en zijn uitgebreid met richtlijnen om het sporten voor volwassenen veilig plaats te laten vinden. Rotterdam Sportsupport heeft hiertoe al eerder een checklist opgesteld speciaal voor de sportverenigingen die activiteiten op een sportcomplex opzetten. Sportverenigingen dienen deze in te vullen en bij Rotterdam Sportsupport in te leveren.

Officiële wedstrijden zijn voorlopig nog niet toegestaan en kantines blijven gesloten. De sportbonden en Rotterdam Sportsupport ondersteunen de verenigingen bij het opstarten van de activiteiten. De verenigingen communiceren zelf of ze opengaan en welk programma ze aanbieden. Als het veilig kan, kunnen mogelijk ook niet-leden komen sporten.

Binnensportverenigingen

Binnensportverenigingen die willen starten wordt gevraagd zoveel mogelijk gebruik te maken van een buitensportcomplex. Zij kunnen daartoe een verzoek indienen bij het Sportbedrijf Rotterdam via dit formulier.

Sportondernemers, bootcamp of bijvoorbeeld boksscholen mogen ook buiten aanbod verzorgen. Binnen is nog niet toegestaan. Sport- en fitnessgelegenheden, dus sportscholen of fitness studio’s blijven op basis van de noodverordening nog steeds gesloten, dus ook voor 1 op 1 personal training in een binnenruimte.

Sporten in de openbare ruimte mag wel volgens de basisregels, zie checklist. Voor hulpvragen hoe het aanbod op te zetten en overige vragen kan eveneens contact worden opgenomen met het Sportbedrijf Rotterdam.

Zwembaden

In overleg met de zwembadexploitanten gaan de Rotterdamse zwembaden per 18 mei gefaseerd open, om veilig en verantwoord zwemmen met inachtneming van alle richtlijnen mogelijk te maken. Later wordt bekend op welke wijze (zwemsoorten en doelgroepen) die fasering wordt ingevuld. Hou de website van de zwembaden in de gaten om te zien wanneer u daar weer kunt zwemmen en welke regels dan gelden.

Steunfonds sportverenigingen

Wethouder Sven de Langen (onder andere Sport) maakte woensdag 6 mei bekend dat Rotterdam een steunfonds vitale verengingen van ruim 260.000 euro beschikbaar stelt voor verenigingen die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Rotterdam Sportsupport heeft een stappenplan ontwikkeld om te bepalen of de financiële situatie van een sportvereniging daadwerkelijk acuut is. Wanneer er voor de coronacrisis sprake was van een gezonde financiële huishouding en indien andere tegemoetkomingen, kwijtscheldingen en creatieve oplossingen niet voldoende zijn, maakt een vereniging aanspraak op het fonds.

Meer informatie

Lees de veelgestelde vragen over de versoepeling van de maatregelen. Daar kunt u ook de checklist invullen als u een sportactiviteit in de openbare ruimte gaat organiseren. Lees ook de veelgestelde vragen over coronavirus en sport op de website van de Rijksoverheid.

Op Rotterdamsport.nl is een overzicht te vinden van alle verenigingen in Rotterdam. Rotterdammers kunnen contact opnemen met verenigingen om te horen wat de mogelijkheden zijn om (mee) te sporten.

Er zijn ook veel mogelijkheden om thuis fit te blijven en te bewegen.

\