‘Boompedicure’ voor monumentale Breytenbachplataan
Gepubliceerd op: 23-02-2021
Geprint op: 04-03-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/breytenbachplataan/
Ga naar de hoofdinhoud

Een van de indrukwekkendste bomen van Rotterdam, de monumentale Breytenbachboom, kreeg vandaag een ‘boompedicure’. Er zijn maar weinig monumentale bomen in het centrum. Daarom besteedt de gemeente hier extra aandacht aan.

De boomverzorgers van de gemeente willen de boom in goede conditie houden, zodat hij gezond oud kan worden. Daarvoor voeren ze werkzaamheden uit zoals:

  • controleren op de Massariaziekte die houtrot kan veroorzaken,
  • snoeien en verwijderen van dode takken en het
  • controleren van de verankeringen. Deze zijn vroeger aangebracht om zware takken te ondersteunen, zodat ze niet afbreken.

Als de boom zijn opknapbeurt heeft gehad, verbeteren we ook de grond. Het ophogen van de grond is belangrijk, want zo kan de boom weer nieuwe wortels vormen en maakt hij zich als het ware groot en sterk. De statige plataan kan zo weer wat jaren vooruit.

'Wij zorgen met liefde en aandacht voor deze mooie monumentale boom, zodat iedereen er nog lang van kan genieten.'

Ronald Loch - bomenspecialist

Vertroetelen, liefde en aandacht

'Je moet het eigenlijk zien als vertroetelen. Het is geen grote ingreep, maar meer een ‘boompedicure’. Vergelijk het maar met een zorgvuldige pedicure bij een oude dame. Wij zorgen er met liefde en aandacht voor, zodat iedereen er nog lang van kan genieten,' legt Ronald Loch uit.

Monument voor vrije gedachten

De indrukwekkende plataan is ongeveer 130 jaar oud en staat aan de Westersingel. Hij is vernoemd naar de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach. Die doopte de boom tijdens het Poetry International Festival in 1986 tot ‘monument voor vrije gedachten’ en ‘Graf van de Onbekende Dichter’. In de jaren ’60 van de vorige eeuw is hij verhuisd van de westkant naar de oostkant van de Westersingel. Omdat hij eind jaren ’90 dreigde weg te zakken, is de bestrating rondom de boom weggehaald en wordt de grond regelmatig opgehoogd.

Winnaar adoptiewedstrijd

In 2019 kwam de Rotterdamse Breytenbachplataan als winnaar uit de bus bij de adoptiewedstrijd van Bomenwacht Nederland. Gemeenten, particulieren en bedrijven konden hun boom of boomgroep nomineren voor adoptie.

De plataan aan de Westersingel won de adoptiewedstrijd en scoorde op de categorieën ‘monumentaal’ en ‘beeldbepalendheid’ en kreeg bovendien extra pluspunten vanwege het cultuurhistorisch verhaal. Het projectteam, Bomenwacht Nederland en gemeente Rotterdam, bogen zich over de juiste aanpak voor de verzorging van de boom. Deze werkzaamheden maken er deel van uit. Het onderhouden van - monumentale - bomen hoort bij het werk van de boomverzorgers van gemeente Rotterdam.

Meer informatie

De Breytenbachplataan is een van de bomen van de monumentale bomenroute Rotterdam. U kunt deze op eigen gelegenheid wandelen met de gratis Must See app op uw smartphone. Onderweg hoort u verhalen over de bomen en kunt u foto’s en filmpjes bekijken. Ga naar de pagina Bomenroute en lees de verborgen verhalen van zo’n twintig monumentale en bijzondere bomen.