Brandgrens weer verlicht
Gepubliceerd op: 06-05-2020
Geprint op: 12-08-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/brandgrens/
Spring naar het artikel

De brandgrens is vanaf 14 mei weer helemaal verlicht. 385 lampen verlichten dan de bijna 12 kilometer lange scheiding van het verwoeste deel van de stad en het deel dat gespaard bleef.

De lampen lichten ‘s avonds rood of groen op. Met de rode lampen is de grens in het centrum gemarkeerd. De groene lampen liggen op het Noordereiland, dat door de verdediging van de stad door eigen vuur verwoest is.

Waarom vervangen we alle lampen en armaturen van de Brandgrens?

Veel van de lampen waren kapot. Ze vormen één geheel met de armatuur, de behuizing van de lamp. De huidige lampen/armaturen zijn helaas niet meer verkrijgbaar. Omdat we willen dat de hele brandgrens dezelfde uitstraling heeft, zijn alle 385 ledlampen vervangen door nieuwe exemplaren. De huidige lampen worden opgeslagen en later dit jaar kijken we naar een nieuwe bestemming. De brandgrens is vanaf 14 mei weer helemaal verlicht.

Hoe ontstond de Brandgrens?

De scheiding van het verwoeste deel van de stad en het deel dat gespaard bleef, werd voor het eerst brandgrens genoemd in 1946. De brandgrens werd zo genoemd op de kaart van het Basisplan Herbouw Binnenstad Rotterdam. In 2006 werd besloten om de lijn in de stad te markeren. Deze fysieke markering was in 2010 klaar en maakt in één oogopslag duidelijk waarom onze stad een modern stadshart heeft.

'Nog worden er slachtoffers onder het puin vandaan gehaald. Ze weten niet waar ze al het puin moeten laten.'

Zondag 23 juni 1940 - Fragment uit een brief van een man uit Charlois aan familieleden (Oorlogsdagboeken, Stadsarchief Rotterdam)

Dinsdag 14 mei 1940 - 13:27 uur 

Een Duits bombardement wat nauwelijks 15 minuten duurt, vernietigt de binnenstad van Rotterdam. De bommen vallen op Rotterdam-Centrum, Kralingen en Rotterdam-Noord. Overal in en rond het centrum van Rotterdam breken branden uit. Een harde wind wakkert het vuur aan en de brandweer kan hierdoor weinig doen; behoorlijk wat materieel is verloren en veel waterbronnen zijn onbereikbaar.

Rotterdam brandt

De vuurzee breidt zich verder uit over de stad. Tienduizenden burgers vluchten uit de inferno. Wanneer ’s avonds en ’s nachts de wind draait en nog sterker wordt, vallen andere stadsdelen ten prooi aan de vlammen. De stad brandt dagen. Pas op 16 mei zijn de grootste branden geblust.

‘De puin’ van Rotterdam

De verliezen zijn immens. Een gebied van ruim 250 hectare is geheel of gedeeltelijk verwoest. Het wordt al snel ‘de puin’ genoemd. Het bombardement verwoest meer dan 30.000 woningen en panden. Bijna tachtigduizend Rotterdammers raken hun huis en hun spullen kwijt. In totaal komen 800 tot 900 mensen om. 550 van hen krijgen hun laatste rustplaats op begraafplaats Crooswijk.

Nederland capituleert. Het historische stadshart is niet meer.

Hoe ontdek je de Brandgrens vanuit huis?

Met de Brandgrens navigator kunt u een virtuele tocht langs de brandgrens maken. Voor een wandeltocht in de stad is een audiotour beschikbaar. Die leidt de wandelaar in 30 geluidsfragmenten langs de 12 kilometer lange brandgrens, en vertelt over de stad en zijn bewoners van toen en nu.  Op YouTube is een speciaal Brandgrenskanaal ingericht.

Meer informatie

Bekijk de website van de Brandgrens (Stadsarchief Rotterdam) en lees meer over de Rotterdamse Oorlogsdagboeken die bewaard zijn gebleven.

\