Loting verkoop laatste lampen brandgrens verricht
Gepubliceerd op: 07-08-2020
Geprint op: 23-09-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/brandgrens-lampen/
Ga naar de hoofdinhoud

De laatste tientallen oude lampen van de brandgrens zijn verloot. Na ons bericht over de loting kwamen er meer dan 700 e-mails binnen. De gelukkigen hebben inmiddels bericht gekregen.

De lampen zijn onlangs vervangen omdat er veel kapot waren. Een aantal oude lampen gaat nog naar Museum Rotterdam, de rest is nu verkocht.

De opbrengst gaat naar het Vfonds, dat zich richt op de erkenning en waardering voor veteranen en andere geüniformeerden, het levend houden van de herinnering aan oorlog en vredesmissies, het herdenken van slachtoffers en het vieren van de vrijheid. Het is ook mogelijk extra geld te doneren.

Brandgrens

In 2006 besloot het gemeentebestuur van Rotterdam tot de definitieve fysieke markering van de brandgrens in het straatbeeld. In mei 2010 is deze voltooid en op 21 augustus 2010 werd de brandgrens officieel onthuld.

De brandgrens bestaat uit ledlampen, die ‘s avonds rood of groen oplichten en in de stoeptegels zijn ingegraven. In het armatuur zit een illustratie van het beeld De verwoeste stad en het silhouet van een Heinkel bommenwerper, beiden afgebeeld voor een vlammenzee met een paar brandende gebouwen.

De illustratie is in samenwerking met Opera Design ontworpen. Met de rode armaturen wordt de brandgrens in het centrum gemarkeerd. De groene lampen liggen op het Noordereiland, dat door de verdediging van de stad door eigen vuur verwoest is, het zogenaamde friendly fire. De Heinkel ontbreekt dan ook in de illustratie van de groene lamp. De brandgrens is bijna 12 kilometer lang en er liggen in totaal 385 lampen.

Meer informatie

Meer informatie over de brandgrens is te vinden op brandgrens.nl.

\