Bomen planten op boomfeestdag
Gepubliceerd op: 16-11-2022
Geprint op: 03-12-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/boomfeestdag2022/
Ga naar de hoofdinhoud

Bomen zijn onmisbaar, zeker in de stad. Daarom doet Rotterdam op woensdag 16 november weer mee aan de Nationale Boomfeestdag. Op drie locaties gaan basisschoolleerlingen naar buiten om bomen te planten.

Aan de Bentincklaan in Rotterdam Noord planten kinderen van De van Oldenbarneveltschool. 37 bomen. De straat wordt momenteel vergroend in het kader van de Wijkverrijkers. Dit zijn projecten die voor bijvoorbeeld meer groen of betere speelplekken zorgen.

Aan de Bentincklaan komen nieuwe bomen en van bestaande bomen wordt de groeiplek verbeterd. Een aantal parkeerplaatsen wordt opgeheven. De overgebleven parkeervakken krijgen waterdoorlatende tegels, waar gras doorheen groeit. Zo verbetert de waterberging in de straat.

Natuurles

Stichting Natuurstad geeft die dag natuurles over wat bomen voor de stad betekenen: ze geven verkoeling, werken als waterbuffer, filteren fijnstof en nemen CO2 op. Daarna worden de bomen geplant. Op twee andere locaties in de stad gebeurt hetzelfde. Bij kinderboerderij de Oedestee in Hoogvliet planten kinderen van Montessorischool de Schakel 8 bomen. En in Prins Alexander planten leerlingen van CBS Onze Wereld 27 bomen aan de Willem van Boelrestraat. De ochtend wordt feestelijk afgesloten met het plaatsen van een herinneringspaal. Alle kinderen krijgen daarna een gezonde snack en een oorkonde.

Boomfeestdag

De Nationale Boomfeestdag wordt jaarlijks in de lente gevierd, voor het eerst in april 1957. Rotterdam en Stichting Natuurstad doen samen al jaren mee aan deze feestelijke dag, waarbij bomen en natuureducatie centraal staan. In 2020 ging de dag niet door vanwege corona. Vorig jaar en dit jaar is de dag om dezelfde reden verplaatst van maart naar november. Het najaar is overigens het meest geschikte seizoen om nieuwe bomen te planten. De grond is nog warm van de zomer en de jonge aanwas krijgt de tijd om te aarden, voordat deze gaat groeien in de lente.

Bomen werken

Het landelijke thema van de Boomfeestdag 2022 is: (met) bomen werken. Er is een grote behoefte aan vakmensen in de boomkwekerij en de groene sector. Stichting Nationale Boomfeestdag hoopt met dit thema leerlingen al op de basisschool enthousiast te maken voor het groene vak. Bovendien wordt in de Bossenstrategie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies gestreefd naar 37.000 hectare nieuw bos. Kinderen kunnen tijdens de Boomfeestdag daaraan meehelpen.

Meer informatie

Lees meer over de Boomfeestdag en over de vergroening van de Bentincklaan (Gebied Noord-Oost) op de pagina Wijkverrijkers.