Een fijn ommetje met 'Blokkie Om'
Gepubliceerd op: 19-04-2022
Geprint op: 13-05-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/blokkie-om-overschie/
Ga naar de hoofdinhoud

Routes van groene en gele tegels van en naar winkels in Overschie. Een uitkomst voor bewoners die snel kunnen verdwalen, door bijvoorbeeld vergeetachtigheid of een vorm van dementie. De routes worden uitgebreid en krijgen nieuwe markering.

Blokkie Om heten ze: deze routes van groene en gele tegels. 'Volg een van de routes, die leidt u naar de winkels en weer naar huis. Blokkie Om is de manier om makkelijk een ommetje te maken', vertelt ontwerper Gerjanne van Gink. 'De routes lopen in een cirkel. Als je eraan begint, kom je altijd weer bij het vertrekpunt uit. Op de stoepen is laatst gekleurde markering gespoten, we kijken nu of de nieuwe bewegwijzering werkt.'

'De routes lopen in een cirkel. Als je eraan begint, kom je altijd weer bij het vertrekpunt uit.'

Gerjanne van Gink - ontwerper Blokkie Om

Gele en groene blokken

De boodschappenroutes liggen er sinds 2019. De gele en groene blokken komt u bijvoorbeeld tegen in de Baanweg, Burgemeester Baumannlaan en de Pieter Postlaan. En er komt een uitbreiding onder andere langs de Lage Ban. De looproutes zijn onderdeel van een Plusroute, een route langs plekken in de wijk die omwonenden veel gebruiken. Die is extra toegankelijk gemaakt. Er staan bankjes en er zijn overal afritjes. De weg is daarmee goed te volgen voor mensen met een scootmobiel, rolstoel of kinderwagen.

Van stip naar stip

Gerjanne: 'Voor het ontwerp van de winkelroutes trok ik op met mensen met beginnende dementie. Zij hebben de routes getest. Ze zijn tevreden en noemen het fijne rondjes. Uit onderzoek blijkt dat vooral herkenningspunten belangrijk zijn. Dan maken ze er vaker gebruik van. Het is goed om op deze manier in beweging te blijven. Maar ook kinderen lopen graag van stip naar stip.'

Onderzoek

Studenten van de Hogeschool Rotterdam doen onderzoek naar het gebruik van de routes en gaan ook in gesprek met wandelaars en buurtbewoners. Wie een frisse neus haalt in Overschie, kan ze onderweg dus tegenkomen.

Op basis van de ervaringen in Overschie zal er ook gekeken worden naar een eventuele uitbreiding van de wandelroutes in de rest van Rotterdam.