Toen en nu: Diergaarde Blijdorp
Gepubliceerd op: 09-10-2020
Geprint op: 23-10-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/blijdorp-toen-en-nu/
Ga naar de hoofdinhoud

Het is een icoon voor de stad: Diergaarde Blijdorp. Dankzij haar vele unieke dieren, planten en monumenten is de dierentuin een enorme publiekstrekker, waar toeristen en vele Rotterdammers in groten getale van genieten.

Diergaarde Blijdorp stond niet altijd in de wijk Blijdorp. Tot 1940 was de dierentuin in de binnenstad te vinden, bij de Kruiskade. In 1855 werd daar een tuin ingericht voor fazanten en watervogels, die in 1857 uitgroeide tot de Rotterdamsche Diergaarde. Alleen leden, rijke Rotterdammers, mochten de dierentuin bezoeken. Pas later kregen andere inwoners toegang. Zij moesten via een aparte ingang naar binnen.

Verhuizing

Nadat de dierentuin al sinds 1924 last had van financiële problemen, werd in 1937 besloten het park te verhuizen naar de wijk Blijdorp. Architect Sybold van Ravesteyn maakte de ontwerpen, waaronder die van de Rivièrahal. Traliewerk en hekken werden zoveel mogelijk vervangen door greppels en grachten. In 1940 gingen de deuren van de nieuwe diergaarde open, vlak nadat een groot deel van de oude dierentuin beschadigd was door bommen. Veel dieren kwamen om bij het bombardement, anderen ontsnapten. Het verhaal gaat dat er een zebra op straat liep en dat er zeeleeuwen in de singels zwommen. De nieuwe dierentuin werd door de pers ‘uniek’ en ‘imposant’ genoemd.

Ontstaan Oceanium

Halverwege de jaren ‘80 kreeg Blijdorp te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Het park werd zelfs bestempeld als ‘vergane glorie’. Om te voorkomen dat de diergaarde een ‘tweederangs attractie’ zou worden, moest er een nieuw plan komen. Diergaarde Blijdorp zoals wij hem nu kennen. Het park werd opgedeeld in continenten met diverse leefomgevingen voor de dieren en het Oceanium, een kolossaal aquarium, werd bedacht.

Lening 10 miljoen

Door de coronacrisis heeft Blijdorp voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de deuren moeten sluiten. Dit leidde tot een omzetverlies van meer dan 90 procent. Om een faillissement te voorkomen heeft het College van B&W besloten de dierentuin een lening van 10 miljoen euro te verstrekken.