Spring naar het artikel

Het is een flinke klim, maar deze wordt beloond met één van de mooiste uitzichten over de stad. Een vrijwillige gids begeleidt bezoekers naar het topje van de Laurenstoren.

‘Het is eigenlijk een wonder dat we hier kunnen staan’, legt gids Arie Westeneng uit in de foyer van de Laurenskerk. Hij wijst naar een foto uit 1940, die net ná het bombardement is gemaakt: de wijde omgeving is weggevaagd, alleen de kerktoren staat nog overeind. ‘Er was zelfs een plan om de Laurenstoren daarna te slopen. Gelukkig is dat niet gebeurd.’ De kerk werd na de oorlog volledig hersteld. ‘Het is nu het oudste stenen gebouw van de stad. Een symbool van het middeleeuwse Rotterdam.'

Scheef

Arie begeleidt de bezoekers door een nauw gangetje naar de 306 treden van de torentrap. Een flinke klim. Halverwege stopt hij. ‘Vroeger had Rotterdam haar eigen toren van Pisa. De Laurenstoren is namelijk gebouwd op drassige grond en werd in 1650 tijdens een zware storm uit het lood geblazen. Via zware muurankers en een nieuwe fundering is hij in 1655 weer rechter gezet. Aan de buitenmuren kun je nog zien dat hij een beetje scheef staat.’

Carillon

De klim van de 64 meter hoge toren gaat verder langs de drie grote luidklokken. Bezoekers die geluk hebben mogen ze zelf even luiden. Via een parterretrap komt de route uit op het carillon, met haar gigantische mechanische speeldoos. ‘Deze bleef dankzij de betonnen vloer staan, ondanks de vlammen van het bombardement. Dit terwijl de onderste luidklokken wel met een luid gedonder naar beneden vielen.’ Verder omhoog volgt de tocht langs een kamertje waar de beiaardier wekelijks het carillon bespeelt. Daarna zijn het nog maar een paar stappen tot de top, het letterlijke hoogtepunt. ‘Waar heb je nou nog meer zo’n geweldig uitzicht?’, zegt Arie enthousiast.

Meer informatie

Met de Rotterdampas kunt u één keer gratis de Laurenstoren beklimmen. De toren is op woensdag (14.00 uur) en zaterdag (12.00 en 13.30 uur) te bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website laurenskerkrotterdam.nl.