Rotterdam investeert in behoud stadsbomen
Gepubliceerd op: 30-08-2022
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/behoud-stadsbomen/
Ga naar de hoofdinhoud

Ruim 600 stadsbomen kregen al een betere groeiplek. Bomen in de stad zijn heel belangrijk, maar ze hebben het niet altijd makkelijk. Veel stadsbomen staan in harde grond en hun wortels zitten in de verdrukking.

Rotterdam investeert daarom extra in de groeiplekken rond bomen, zodat ze langer leven en gezond oud worden.

Bomen tegen hittestress

Een goede groeiplaats zorgt ervoor dat bomen groter en gezonder groeien. Dat heeft weer veel voordelen, zoals:

  1. ze geven meer schaduw
  2. ze houden meer water en fijnstof vast
  3. ze slaan meer CO₂ op.

Gezonde bomen zijn erg belangrijk voor het tegengaan van hittestress en wateroverlast. Als meer bomen gezond oud worden, profiteren daar ook allerlei vogels, insecten en andere dieren van.

Te droog

Het bomeninvesteringsprogramma is gericht op stadsbomen die in de bestrating staan, want die hebben het vaak moeilijk. Ze staan meestal direct naast parkeervakken en de tegels liggen vlak bij de stam. De wortels zitten in de verdrukking en de standplaats is vaak te droog. De boom duwt met de wortels, op zoek naar voeding, de klinkers omhoog. Dit is niet goed voor de boom en er ontstaat een ongelijk wegdek.

De beste aanpak

Afhankelijk van de plek, de boomsoort, de conditie en de leeftijd kiest de gemeente Rotterdam de beste aanpak voor de boom. Heeft de boom een goede levensverwachting? Dan halen wij de tegels weg en graven de grond gedeeltelijk uit. Het oude zand rond de wortels wordt met een schop en kleine graafmachine verwijderd of weggezogen. Soms verdwijnen daarbij de bovenliggende kleine wortels. Dat is niet erg. Het zijn kleine wortels die op zoek zijn gegaan naar voeding en water. De boom heeft die niet meer nodig na verbetering van de groeiplaats. Dan haalt de boom zijn voeding via de dieperliggende wortels uit de grond.

Als het in de omgeving past, dan planten we struiken of planten rond de boom. Staan er werkzaamheden op de planning, bijvoorbeeld aan de weg of het riool? Dan voert de gemeente Rotterdam deze werkzaamheden tegelijkertijd uit.

Verschillende locaties

Op verschillende locaties in Rotterdam hebben afgelopen jaar al ruim zeshonderd bomen een betere groeiplek gekregen. Zoals de 44 lindes aan de Maasboulevard, waar in plaats van tegels nieuwe graszoden (2,500 m² in totaal) zijn gelegd voor meer vergroening. Ook 84 bomen aan de Westerkade kregen nieuwe aarde. Net als de 95 lindes aan de Dorpsweg in Charlois. Aan de vergroende Maaskade is bij 68 bomen de groeiplek verbeterd. Ook solitaire bomen krijgen extra verzorging, zoals de vrijheidsboom aan het Oostplein.

Bomen bij parkeerplaatsen

Op andere plekken wordt er nog meer gedaan, zoals aan de Slangenburgerweg in Rotterdam Zuid. Dertig platanen die grenzen aan parkeerplaatsen kregen nieuwe aarde en direct onder de bestrating is een speciale kratconstructie aangelegd. Nu rust het gewicht van de auto's op de ondergrondse kratten en niet meer op de kwetsbare boomwortels. Met al deze maatregelen kunnen veel bomen nog jaren mee.

Meer informatie

In de stad staan ruim 160.000 bomen. Ze staan in straten, op pleinen, langs wegen en singels en in plantsoenen en parken. In natuurlijke groenstroken en stukken bos groeien nog eens 450.000 bomen. Samen is dat meer dan 1 boom per inwoner! Op de webpagina Bomen leest u meer over de Rotterdamse bomen.