Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2022 bekend
Gepubliceerd op: 22-06-2022
Geprint op: 28-06-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/architectuurprijs-1/
Ga naar de hoofdinhoud

Malieklos wint vakjuryprijs en Het Depot wint de publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2022.

Op woensdag 22 juni werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein het woningbouwproject Malieklos bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Depot Boijmans Van Beuningen sleepte de publieksprijs in de wacht. De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen. 

Vakjuryprijs

Met groot genoegen reikte de jury de Rotterdam Architectuurprijs 2022 uit aan het team van Malieklos met opdrachtgever Woonstad Rotterdam, bouwer Gebr. Verschoor en architectenbureau DP6 architectuurstudio.

De vakjury ziet in Malieklos het bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen drempel hoeft te zijn voor het bouwen van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap. Dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine neggen en het Braziliaans metselwerk. 'Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!'

Publieksprijs

Depot Boijmans Van Beuningen is een ontwerp van MVRDV in opdracht van Gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, stichting De Verre Bergen, gebouwd door BAM. Het winnende team ontving de prijs uit handen van Chantal Zeegers, de nieuwe wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen.

Het Depot is een gebouw dat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd laat. Het ontwerp speelt op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij het begrip 'depot' op hun kop. Het is een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over 'hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam' en 'architectuur van wereldklasse'.

Eervolle vermeldingen

Een eervolle vermelding van de vakjury ging naar Floating Office Rotterdam, ontworpen door Powerhouse Company in opdracht van RED Company en uitgevoerd door FOR Building VOF. 'Rekening houden met het klimaat en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.'

Een tweede eervolle vermelding van de jury ging naar De Groene Kaap, ontworpen door bureau Massa en LOLA Landscape Architects, uitgevoerd door Stebru Bouw in opdracht van Stebru Ontwikkeling.
'De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel.'

De tweede plaats van de Publieksprijs is voor Welschen 2, in opdracht van Woonstad Rotterdam, ontworpen door Vanschagen Architecten en uitgevoerd door Slokker Breda. Bij deze verandering van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: 'Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen'.

Op de derde plaats van de Publiekprijs staat Beheercoöperatie W1555. Een project dat opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. Woonstad Rotterdam en Beheercoöperatie W1555 waren samen opdrachtgever van het ontwerp van Superuse Studios. 'Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter', schrijft het publiek.

Over de Rotterdam Architectuurprijs

Uit de 36 inzendingen van dit jaar stelde de vakjury een selectie samen van tien projecten. Hiervan wees zij de winnaar en twee eervolle vermeldingen aan. Het publiek kon stemmen op de tien projecten uit de juryselectie met als resultaat een top drie vanuit het publiek. De vakjury van 2022 stond onder leiding van:

  • Lara Schrijver
  • Christopher de Vries
  • Eline Strijkers
  • Mark van de Velde
  • Lorenzo Elstak

Meer informatie

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor Rotterdam, een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR. De prijs wordt gedragen door de architectuurnota Rotterdam Architectuurstad. Met ontwerpkracht bouwen aan Rotterdam. De Rotterdam Architectuurprijs is een stimulans voor de kwaliteit van de gebouwde stad en een moment om de architectuur in Rotterdam een podium te geven. Het juryrapport is te verkrijgen bij AIR en online in te zien op de website van de Rotterdam Architectuurprijs.