Drie architectenbureaus renovatie Boijmans ronde verder
Gepubliceerd op: 16-08-2019
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/architecten-boijmans/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen en de gemeente hebben drie architectenbureaus gekozen. Deze werken de komende maanden verder om de renovatie van het museum vorm te geven. De definitieve keuze voor een architect wordt begin 2020 verwacht.

De drie geselecteerde bureaus zijn:

  • KAAN Architecten met Van Hoogevest Architecten
  • Mecanoo architecten
  • Samenwerkende architecten DCA - WDJA.

In mei 2019 is de Europese aanbesteding gepubliceerd en deze bureaus gaan nu een zogenaamde dialoogfase in.

Beoordelingscommissie

Een beoordelingscommissie van experts heeft unaniem deze drie architecten gekozen. De commissie bestaat uit een Rijksbouwmeester, architect, voormalig directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de directie van Museum Boijmans Van Beuningen en experts van de gemeente. De gemeente en het museum zijn verheugd om met deze architecten de volgende fase in te gaan.

Opdracht en dialoog

De opdracht is het maken van een ontwerp voor de renovatie, restauratie en verduurzaming van het bestaande gebouw en de bijbehorende buitenruimte. Dus niet om een geheel nieuw gebouw te ontwerpen, maar een kwalitatief hoogwaardige restauratie en renovatie uit te voeren. Uitgangspunt is dat de bestaande monumentale waarden in ere worden hersteld. De bureaus gaan de komende maanden in gesprek met het museum en de gemeente om de nodige duidelijkheid te krijgen over de renovatie.

Definitieve keuze begin 2020

Na de dialoogfase komt de gunningsfase. De drie architecten doen een uitgewerkte aanbieding, en de beoordelingscommissie beoordeelt deze. De leden van de commissie komen gezamenlijk tot de keuze voor één architect. Deze definitieve keuze wordt in januari 2020 verwacht.

Het museum is inmiddels dicht voor publiek, er lopen voorbereidingen om het museumgebouw asbestvrij te maken. Halverwege 2020 neemt de gemeenteraad een besluit over de mate waarin het museum wordt gerenoveerd.

Meer informatie

Museum Boijmans Van Beuningen krijgt een grote renovatie die zeven jaar duurt. Doel is een toekomstbestendig en duurzaam museumgebouw dat aan alle eisen van deze tijd voldoet. Tijdens de renovatie blijft de collectie zoveel mogelijk zichtbaar in binnen- en buitenland. In 2021 komt de collectie weer bij elkaar in Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste kunstdepot ter wereld dat voor publiek toegankelijk is.

Lees meer over de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen op de pagina Renovatie Boijmans of op de website van het museum.