Maatregelen voor 1,5 meter samenleving
Gepubliceerd op: 06-05-2020
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/anderhalvemeter/
Spring naar het artikel

De gemeente Rotterdam neemt maatregelen om de stad voor te bereiden op de zogenaamde ‘1,5 meter samenleving’. Ook vraagt de gemeente aan Rotterdammers krappe plekken op straat te melden waar het lastig is afstand te bewaren.

Steeds meer mensen lopen, pakken de fiets of het openbaar vervoer. Daarom kijkt Rotterdam naar een nieuwe verdeling van de ruimte op straat om zo fietsers en voetgangers extra ruimte te geven. Naast de maatregelen vragen de gemeente en de Verkeersonderneming aan Rotterdammers om krappe plekken op straat te melden waar het lastig is om 1,5 meter afstand te bewaren.

Verkeerslichten

Er zijn een aantal kansrijke maatregelen voorbereid die direct uitgevoerd kunnen worden, ook met het oog op de start van de scholen op 11 mei. De tijd dat de verkeerslichten in Rotterdam op groen staan is verlengd voor een betere doorstroming van fietsers en voetganger. Zij hoeven niet de drukken op drukknoppen. De voetganger wordt hierop geattendeerd met een speciale sticker. Er hangen inmiddels ruim 1.000 stickers bij de verkeerslichten in de gebieden Centrum, Noord, Hillegersberg, Delftshaven, Noord, Kralingen, Charlois, Feijenoord, Prins Alexander en IJsselmonde.

Meer ruimte voor fietsers en voetgangers

Daarnaast komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers op straten en boulevards waar de ruimte te krap is door de auto minder ruimte te geven. In straten waar smalle trottoirs zijn, worden mogelijk parkeerplekken opgeheven om ruimte te creëren voor passeerruimte of voor wachtruimte. En zal er op de trottoirs meer gestuurd worden op eenrichtingsverkeer voor voetgangers.

Prikker op de kaart

Via de Verkeersenquete.nl/v/anderhalvemeter van de gemeente en de Verkeersonderneming kunnen bewoners en bezoekers met een prikker op een digitale kaart aangeven waar de knelpunten liggen in de stad. Uitgangspunt is het waarborgen van 1,5 meter afstand. Bij elke locatie wordt een aantal vragen gesteld over hoe zij deze plek ervaren en wat mogelijke verbeterpunten zijn.

De gemeente Rotterdam gebruikte deze online participatiemethode al eerder om inzicht te krijgen in de ervaren verkeersveiligheid en de beleving van de voetganger in de stad. Zo hebben in februari dit jaar 1049 Rotterdammers 3553 locaties aangegeven op de digitale kaart waar het fijn of juist minder fijn is om te lopen. De gemeente combineert de resultaten van deze en de huidige online prikker om de knelpunten voor fietsers en voetgangers zo efficiënt mogelijk op te lossen.

Meer informatie

In het nieuwe Verkeersveiligheidsplan (pdf) zetten we een flink aantal maatregelen in om ervoor te zorgen dat u zich als verkeersdeelnemer, en in het bijzonder als voetganger of als fietser, veilig voelt in het verkeer. Bekijk ook de speciale pagina over corona.

\