Bewoners maken Akeleistraat groener
Gepubliceerd op: 03-04-2019
Geprint op: 21-04-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/akeleistraat/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

In het Oude Westen zijn verschillende bewonersgroepen die zich betrokken voelen bij hun wijk en leefomgeving, Zij nemen allerlei initiatieven voor meer groen in de woonstraten en de vele binnenterreinen die de wijk rijk is.

De gemeente omarmt deze initiatieven en helpt waar mogelijk om de initiatieven te realiseren. Zo ook in de Akeleistraat.

Groenere Akeleistraat

In de Akeleistraat hebben bewoners een bewonersinitiatief ingediend voor vergroening van hun straat in het 1e kwartaal van 2018. Op dat moment was bij de bewoners nog niet bekend dat in 2020 de straat op rol staat voor het vervangen van het riool. Om kapitaalvernietiging tegen te gaan en het enthousiasme bij de bewoners heeft de gemeente het technisch mogelijk gemaakt om de vervanging van het riool in de Akeleistraat twee jaar eerder dan gepland uit te voeren.

De bewoners waren zelf opdrachtgever voor het ontwerp (onder supervisie van de gemeente). Het resultaat: een nieuw riool in een mooie nieuwe straat met veel meer groen en veel minder bestrating.

Geslaagd voorbeeld van samenwerking

Dit een geslaagd voorbeeld van samenwerking tussen enerzijds de riool-opgave (het vervangen van verouderde rioolstelsel in het Oude Westen) en een bewonersinitiatief voor meer groen in de straat. Door aanpassingen in de planning van de rioolwerkzaamheden in deze straat kon de gemeente hier 'werk met werk maken'. Met als resultaat dat de werkzaamheden in combinatie goedkoper konden worden uitgevoerd dan afzonderlijk. En met een kortere duur van de overlast voor bewoners.

Meer informatie

Heeft u zelf ook een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners uitvoeren? Vraag dan subsidie aan!