Houd afstand!
Gepubliceerd op: 18-03-2020
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/afstand-houden-corona/
Spring naar het artikel

Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. U kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Wat betekent dit eigenlijk in de praktijk?

Vermijd sociale contacten en blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dat niet in een groep. Houd altijd minstens 1,5 meter afstand van anderen en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen.

Gaat u toch bij iemand op bezoek of krijgt u zelf bezoek? Dan geldt: maximaal drie mensen en houd ook dan minstens twee armlengtes afstand tot elkaar. Ga ook zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch,  via videobellen of schrijf eens een brief.

Uw verjaardag of een ander feestje vieren? Dat kan niet meer zoals u gewend bent. U mag maar met drie mensen tegelijk bij iemand op bezoek en moet steeds 1,5 meter afstand houden tot alle aanwezigen.

70-plus

Bent u 70-plusser of heeft u een verminderde weerstand? Beperk uw fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk. Misschien kunt u moderne communicatievormen proberen, zoals videobellen.

Dagelijks leven

Hardlopen of fietsen met vrienden? Dat kan als u zoveel mogelijk 1,5 meter afstand bewaart. Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open, maar vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen. Winkels moeten maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden. Bijvoorbeeld door mensen één voor één binnen te laten.

Eten bestellen? Ook dat kan. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen. Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar kan. Maar ga wel drukte uit de weg en zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat. Ook coffeeshops zijn open voor afhaalbestellingen.

Naar de kapper of de nagelsalon? Dat kan niet meer. Voor de veiligheid van zowel de kappers als hun klanten zijn alle kapsalons, nagelstudio's en schoonheidsspecialisten gesloten tot en met in ieder geval 19 mei.

Kinderen

De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat u in groepen van buíten uw gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt. Kinderen kunnen natuurlijk buiten spelen in de speeltuin, op het plein, het strand of in het bos. Maar ook hier geldt weer: vermijd grote groepen en houd 1,5 meter afstand!

Uitvaarten en huwelijken

Voor crematies en begrafenissen geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (niet meer dan 30 personen). En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om uw medeleven te betuigen.

Ook voor trouwen in één van de trouwzalen van de gemeente gelden aangescherpte regels, waarbij het aantal gasten is beperkt tot maximaal 30 personen.

Meer informatie

Vergeet niet: heeft u (milde) verkoudheidsklachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden? Blijf thuis. Ook als iemand in uw huis koorts heeft moet u thuisblijven. Zo beschermt u uzelf en anderen tegen infectie met het coronavirus. Kijk voor meer informatie over de algemene pagina over corona.

\