Rotterdam pakt ondermijnende criminaliteit aan
Gepubliceerd op: 22-09-2022
Geprint op: 28-09-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/actie-ondermijning/operatie-zuiderslag/
Ga naar de hoofdinhoud

Ondermijnende criminaliteit is een groot probleem. De gemeente werkt samen met haar partners om ondermijnende criminaliteit, zoals drugshandel en witwassen, aan te pakken. In Rotterdam-Zuid vond onlangs een grote operatie plaats.

Bij deze controle op en rond het Parmentierplein (Waalhaven) namen de gemeente, belastingdienst, politie en andere partners drugs, wapens, geld en auto’s in beslag. Ondermijnende criminaliteit is vaak niet direct zichtbaar, maar is wel van grote invloed op de samenleving. Ondermijning treedt op waar de onder- en bovenwereld in elkaar verweven raken. Denk hierbij aan restaurants of winkels waar zelden een klant binnenstapt, jongeren in dure auto’s of een appartement met afgeplakte ramen.

Grootschalige actie

Om ondermijning aan te pakken en te voorkomen werkt de gemeente samen met partners, zoals de (Zeehaven)politie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, Douane en de Koninklijke Marechaussee. Het doel is om als een gezamenlijke overheid op te treden. Een goed voorbeeld van deze samenwerking was de grote ondermijningsactie op Zuid en in het havengebied. Hierbij waren bijna tweehonderd professionals van verschillende partijen aanwezig. Agenten haalden auto’s van de weg en begeleidden ze naar de controleplaats in de Waalhaven. Daar controleerden ze de voertuigen en bestuurders op strafbare feiten en om signalen op te pikken die wezen op ondermijning. De signalen worden mogelijk gebruikt voor verder onderzoek.

Resultaten

Tijdens de operatie werden flinke hoeveelheden drugs inbeslaggenomen. Zo werd een auto met verborgen ruimtes vol drugs ontdekt. In een kofferbak werd een verdachte zak met contant geld aangetroffen en in een andere auto droegen de inzittenden een vuurwapen bij zich. Daarnaast hebben de Belastingdienst en gemeente Rotterdam ruim 52.000 euro ontvangen aan openstaande rekeningen. Voor 24.700 euro is een regeling getroffen om op een later moment te betalen. Bij de actie zijn in totaal 8 auto’s in beslag genomen door de Belastingdienst. De eigenaren hadden bij elkaar opgeteld een openstaande belastingschuld van 330.000 euro. Ook werd er een zeer dure auto door de politie in beslag genomen. De eigenaar had geen inkomsten en kon geen logische verklaring voor zijn bezit geven.

Tastbare resultaten dus, maar minstens zo belangrijk is het effect van de actie. Door als overheid aanwezig te zijn en zichtbaar op te treden, geven gemeente, politie en de andere partners een duidelijk signaal af aan de wijk: er is geen ruimte voor ondermijnende criminaliteit in Rotterdam. Ook is er een grote hoeveelheid informatie verzameld die gebruikt kan worden voor lopende en toekomstige onderzoeken.

Rotterdamse aanpak

Deze actie maakt deel uit van de aanpak ondermijnende criminaliteit. De aanpak van deze vorm van criminaliteit vraagt om een georganiseerde overheid en een gezamenlijke aanpak, vertelt Projectleider Annika (Directie Veiligheid). Nauwe samenwerking - tussen collega’s én met andere instanties - is volgens haar cruciaal. 'Het doel is naast het afpakken van drugs, wapens en geld, ook het bundelen van kennis, ervaringen en informatie van alle organisaties. Zodat mensen die kwaad in de zin hebben, breder worden aangepakt en geraakt worden waar dat het meest pijn doet: hun portemonnee. We werken samen als één overheid. Dat vind ik heel mooi om te zien.'

Meer informatie

Een melding van ondermijning maken kan via 0900-884 of anoniem via 0800-7000 of op Meldmisdaadanoniem.nl.