750 jaar Dam in Rotte
Gepubliceerd op: 16-09-2020
Geprint op: 20-09-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/750-jaar-dam-in-rotte/
Spring naar het artikel

Het is 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waardoor de stad is ontstaan. Dat wordt gevierd met onder meer een bibliotheekcollege, stadswandelingen, een tentoonstelling en een mini-expositie.

Van de bibliotheek helemaal tot aan het begin van de Koopgoot. Daar liep 750 jaar geleden de dam in de Rotte, vierhonderd meter lang. Precies de plek waar nu de Hoogstraat ligt. Dat is de oorsprong van het huidige Rotterdam.

Wie nu op de Binnenrotte loopt, ziet een baan van grijze tegels. Precies dáár liep het riviertje de Rotte vroeger. Al rond het jaar 1000 woonden er mensen langs de Rotte in kleine nederzettingen. Een daarvan was Rotta, de voorloper van Rotterdam. Maar rond 1150 waren er flinke overstromingen waardoor dit oude Rotta verloren ging.

Dijken en polders

Als reactie legde men dijken en polders (Cool en Voor-Rubroek) aan. Maar bij ongunstige weersomstandigheden was er nog steeds kans op overstroming vanuit de Maas. Om het Maaswater tegen te houden werd daarom in 1270 een dam in de Rotte gebouwd. Deze kwam te liggen op de plek waar nu de Hoogstraat is. Al gauw gingen er mensen op wonen en kreeg de nederzetting de naam Rotterdam.

De tekst gaat verder onder de illustraties.

Rechten en plichten

In 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten. Dat is de bestuurlijk-juridische basis van waaruit de stad zich economisch verder kon ontwikkelen. Voor de tweeduizend Rotterdammers betekende dit dat ze rechten kregen (ze hoefden bijvoorbeeld geen tol meer te betalen en mochten jaarmarkten houden) maar ook plichten (de stad moest soldaten leveren aan de graaf in tijden van oorlog).

Dat vieren we!

Dit jaar is het dus 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte werd gelegd en Rotterdam ontstond. Om dit te vieren is er een gevarieerd programma aan activiteiten. Een kleine greep daaruit: vanaf 5 september Waterweken met onder meer kanovaren, op vrijdagmiddag 18 september het bibliotheekcollege (livestream) over Rivier de Rotte, de longen van Rotterdam, op zaterdag 19 september First Steps in het centrum, een soort festival met onder meer voorstellingen en gratis kunst- of archeologiewandelingen, een landschapsopera en tentoonstellingen.

Tentoonstellingen

Hoe is Rotterdam ontstaan? Museum Rotterdam maakt het inzichtelijk met 750 jaar Rotte | dam. Het topstuk van de expositie is een punter, een bootje dat werd gebruikt bij het sluiten van de dam in de Rotte. Deze punter werd gevonden bij archeologisch onderzoek in 1991. In de hal van het Timmerhuis is de pop-up tentoonstelling Voet aan de Grond, met onder meer een gestileerde ‘vertaling’ van een boerderij uit de 13e eeuw en verschillende filmpjes.

Meer informatie

Beleef 750 jaar dam in de Rotte en ontdek wat er allemaal te zien en te doen is op, aan en nabij de Rotte op www.750jaardam.nl.

Het thema-jaar 2020, 750 jaar Dam in de Rotte is mede geïnitieerd door de gemeente Rotterdam, het Comité Rotte-Dam, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam, Stichting Plezierrivier de Rotte en Ook dit is de Rotte.

\